Sympatiaa herra kostajalle

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sympatiaa herra kostajalle
복수는 나의 것
Boksuneun naui geot
Ohjaaja Park Chan-wook
Käsikirjoittaja
  • Park Chan-wook
  • Lee Jae-sun
  • Lee Mu-yeong
  • Lee Yong-jong
Tuottaja
  • Jae-sun Lee
  • Jin-gyu Lim
Kuvaaja Byeong-il Kim
Leikkaaja Sang-Beom Kim
Valmistustiedot
Valmistusmaa Etelä-Korea
Tuotantoyhtiö CJ Entertainment
Levittäjä CJ Entertainment
Netflix
Vudu
Ensi-ilta 2002
Kesto 129 min
Alkuperäiskieli korea
Seuraaja Oldboy
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Sympatiaa herra kostajalle (hangul: 복수는 나의 것; hanja: 復讐는 나의 것; uudistettu latinisaatio: Boksuneun naui geot, engl. Sympathy for Mr. Vengeance) on vuonna 2002 julkaistu Park Chan-wookin ohjaama elokuva. Se on Chan-wookin nk. Vengeance-trilogian ensimmäinen osa.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan alkuperäisnimi ”Boksuneun naui geot” on vapaasti suomennettuna ”Kosto on minun”, mutta vastaavanlaisen nimen ollessa jo käytössä samana vuonna valmistuneessa japanilaiselokuvassa, elokuvan nimeksi kansainvälisessä levityksessä tuli ”Sympathy for Mr. Vengeance” eli ”Sympatiaa herra Kostolle”. Elokuva on kuitenkin useamman kuin yhden kostotarinan yhteensovitus.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kuuromykkä nuorimies, Ryu haluaisi auttaa vakavaa munuaissairautta potevaa sisartaan luovuttamalla hänellä toisen munuaisensa, mutta väärän veriryhmän vuoksi elinluovutus jää vain haaveeksi. Epätoivoissaan Ryu hakee apua elinkauppaan erikoistuneilta gangstereilta, jotka hämärissä olosuhteissa nukuttavat Ryun ja vievät tämän elinikäiset säästöt sekä toisen munuaisen.

Ryun tai tämän sisaren elämä ei pääse oikeille urilleen, vaikka sairaalasta tulee viesti sopivan elinluovuttajan löytämisestä, koska leikkaus yksityissairaalassa tulisi maksamaan 15.000.000 wonia (noin 15.000 USD) eli Ryun juuri menettämät säästöt. Ja seuraavaksi toimintaansa uudistava työantaja irtisanoo Ryun, jolloin tämän vasemmistoradikaaliryhmään kuuluva tyttöystävä, Yeong-mi ehdottaa entisen työnantajan tyttären kidnappaamista lunnasrahojen toivossa.

Viime hetkellä Ryu ja Yeong-mi kuitenkin päättävät kidnapata entisen työnantajan kollegan, Dong-jin samanikäisen tyttären, Yu-sunin, jälkien häivyttämiseksi. Kidnappaus onnistuu lähes täydellisesti lunnasrahojen kotiuttamiseen saakka, jolloin Ryun sisar on päässyt perille tämän tekemisistä, ja siitä millainen taakka hän on ollut veljelleen. Ja lunnasrahojen kanssa voittajana kotiin palaava Ryu löytää sisarensa ranteensa auki viiltäneinä.

Tapahtuneesta sekaisin, haluamatta ilmoittaa asioista poliisille, Ryu pakenee kotoaan mukanaan Yu-sun ja kuollut sisarensa, jota hän lähtee hautaamaan syrjäiseen joenrantaan, jossa he ovat lapsena leikkineet. Murheen murtama Ryu ei kuule siskoaan haudatessaan uimataidottoman Yu-sunin suistuvan jokeen ja hukkuvan, ja seuraavana onkin jo Dong-jin aika lähteä etsimään kostoa.

Yu-sunin löydyttyä hukkuneena joen rannasta Dong-jin aloittaa pitkät tutkimuksensa johtolankojen etsimiseksi ja syyllisten rankaisemiseksi. Saman aikaisesti myös Ryu yhdessä Yeong-min kanssa pääsevät elinkauppaa tehneiden gangstereiden jäljille, jotka Ryu lopulta murhaa ja syö heidän munuaisensa. Mutta palatessaan omalta kostoretkeltään Dong-jin on jo löytänyt Yeong-minin, ja tytön hurjasta uhosta huolimatta kiduttanut tämän kuoliaaksi.

Seuraavana alkaa Ryun ja Dong-jin välinen ajojahti, jossa Dong-jin osoittautuu vahvahermoisemmaksi. Kykenemättä kuitenkaan kylmäverisesti murhaamaan Ryuta, Dong-jin vie tämän samalle joenrannalle, jolla Yu-sun hukkui. Uitettuaan Ryun rintaan asti ulottuvaan Dong-jin sanoo ymmärtävänsä, ettei Ryu ole paha, muttei muitakaan vaihtoehtoja ole, ja viiltää tämän akillesjänteet poikki jolloin Ryu hukkuu Yu-sunin tavoin matalaan veteen.

Dong-jinin jo haudatessa Ryun jäänteitä paikalle kaartaa maastoautolla neljä miestä, jotka osoittautuvat Yeong-min ”terroristiverkostoksi”. Puukotettuaan kuolettavasti Dong-jiniä miehet jättävät tämän kuolettavasti haavoittuneena korahtelemaan, elokuvan siirtyessä lopputeksteihin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Pääosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Kang-ho Song  Park Dong-jin  
 Ha-kyun Shin  Ryu  
 Du-na Bae  Cha Yeong-mi  
 Ji-Eun Lim  Ryu's Sister  
 Bo-bae Han  Yu-sun  
 Se-dong Kim  Chief of Staff  
 Dae-yeon Lee  Choe  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]