Syberia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Syberia
Kehittäjä Microïds
Julkaisija FRA Microïds
CAN Microïds
RUS 1C
NA The Adventure Company (Windows)
JP Typhoon Games
CN ChinaAVG
HKG Typhoon Games, ChinaAVG
NA XS Games (Xbox)
Jakelija Steam, GOG.com, Nintendo eShop, PlayStation Now, Google Play, App Store ja PlayStation Store
Ohjaaja Benoît Sokal
Tuottaja Olivier Fontenay
Suunnittelija Dominic Mercure
Patrik Méthé
Käsikirjoittaja Catherine Peyrot
Taiteilija Benoît Sokal
Säveltäjä Dimitri Bodiansky
Nicolas Varley
Ohjelmoija Rémi Veilleux
Pelisarja Syberia
Pelimoottori Virtools Engine 2.1
Julkaistu
Lajityyppi seikkailupeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ELSPA: 3+
ESRB: T Virheellinen ESRB-arvo
OFLC: G8+
PEGI: 3Virheellinen PEGI-arvo
USK: 0
SELL: PTP
Alusta Microsoft Windows, PlayStation 2, Xbox, Nintendo DS, iOS, Windows Mobile, Android, OS X, PlayStation 3, Xbox 360, Nintendo Switch
Jakelumuoto CD, DVD, pelimoduuli
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Syberia on Microïdsin kehittämä seikkailupeli, joka julkaistiin vuonna 2002. Peli on julkaistu Windowsille, PlayStation 2:lle, Xboxille, Nintendo DS:lle, iOS:lle ja älypuhelimelle. Pelille on julkaistu kolme jatko-osaa: Syberia II (2004), Syberia III (2017) ja Syberia: The World Before (2022)[1].

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin tarina alkaa ranskalaisesta Valadilènen pikkukylästä.

Iso amerikkalaisyhtiö on lähettänyt juristi Kate Walkerin ranskalaiseen Valadilénen kylään viimeistelemään perheyrityksenä toimineen lelutehtaan haltuunottoa. Kylän notaarin mukaan tehtaan omistanut Anna Voralberg oli kertonut ennen kuolemaansa, että hänen kuolleeksi luultu veljensä onkin elossa. Lain mukaan Annan veli Hans Voralberg on tehtaan uusi omistaja, eikä haltuunottoa voida suorittaa ilman tämän suostumusta. Kate saa tietää, että nuorena Hans löysi läheisestä luolasta esihistoriallisen mammuttinuken, mutta kielekkeelle kiivetessään putosi ja loukkaantui sekä fyysisesti että psyykkisesti. Hans alkoi rakentaa erilaisia mekaanisia laitteita ja automaton-nimisiä robotteja, ja hänen ainoaksi tavoitteekseen tuli löytää mammutteja. Löytääkseen Hansin Kate käyttää Voralbergien junaa, jonka veturi toimii vedettävällä kellokoneistolla ”ikään kuin lelujuna”. Veturia kontrolloi Hansin rakentama ihmismäinen robotti nimeltään Oscar.

Junan ensimmäinen pysähdys tapahtuu kasvitieteellisenä puutarhana toimivalla juna-asemalla Barrockstadtissa. Kate tutustuu läheiseen yliopistoon ja saa tietää esihistoriallisista Youkol-ihmisistä, jotka kykenivät kesyttämään mammutteja. Paleontologian professori vahvistaa, että Hansin löytämä mammuttinukke on peräisin Youkolien ajalta: nämä asuivat aikanaan Länsi-Euroopassa ennen siirtymistään mammutteineen Siperiaan. Kate kuulee Hans Voralbergin viettäneen aikaa yliopistolla ja uskoneen, että mammutteja on edelleen olemassa. Kate korjaa yliopiston soittolavan ja ansaitsee sata dollaria, jolla hän käy vaihtokauppaa läheisellä proomulla työskentelevän pariskunnan kanssa. He auttavat Katea saamaan junan takaisin lähtökuntoon.

Toinen pysähdys tapahtuu neuvostoajalla rakennetussa Komkolzgradissa, joka on teollinen kaivoskompleksi. Paikassa asuu varsin omituinen Serguei Borodine, joka varastaa Oscarin kädet saadakseen tehtaassa olevan urkurin toimimaan. Serguei aikoo rakentaa suuren esiintymislavan oopperalaulaja Helena Romanskille, johon hän on pakkomieltynyt. Katen täytyy hakea Helena läheisestä Aralbadin kylpylästä. Komkolzgradissa Kate tapaa myös entisen koelentäjän Boriksen, joka haaveilee lentämisestä aluksellaan. Kate korjaa aluksen, mistä kiitollisena Boris opettaa Katea käyttämään ilmalaivaa. Boris varoittaa Serguein olevan epäluotettava ja lähtee matkaan lentoaluksellaan. Aralbadissa Helena kertoo Katelle olevansa liian vanha laulamaan ja menettäneen legendaarisen lauluäänensä. Helenan mieli muuttuu, kun Kate valmistaa hänelle erikoisen drinkin kylpylän baarissa.

Komkolzgradissa Helena laulaa Sergueille, mutta tämä on rakentanut ansan ja vangitsee Helenan häkkiin. Kate onnistuu vapauttamaan Helenan ja palauttamaan Oscarin kädet, mutta Serguei yrittää estää heidän pakonsa. Kate tuhoaa sulkeutuneen portin dynamiitilla ja vie Helenan takaisin Aralbadiin. Kylpylässä Kate kohtaa Hansin, joka allekirjoittaa lelutehtaan haltuunottopaperit. Hans ehdottaa, että Kate tulisi hänen mukaansa etsimään mammutteja, mutta tämä kieltäytyy. New Yorkiin lähtevään koneeseen astuessaan Kate muuttaa kuitenkin mielensä ja hyppää Hansin junan kyytiin viime hetkellä, hyläten työpaikkansa ja sulhasensa Yhdysvalloissa, auttaakseen Hansia saavuttamaan unelmansa.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on saanut IGN:n arvostelussa arvosanaksi 7.1/10.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Syberia: The World Before Metacritic. Viitattu 29.7.2023.
  2. Syberia Review ign.com. 10.10.2002. Viitattu 30.5.2021. (englanniksi) 

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.