Sveitsin velvoitelaki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sveitsin velvoitelaki (saks. Obligationenrecht; ransk. Droit des obligations; ital. Diritto delle obbligazioni) on Sveitsin siviililain osa, sen viides pääosasto, joka säätelee sopimusoikeutta, kuten sopimuksia ja vastuunalaisuutta, ja muodostaa myös keskeisen osan Sveitsin yhtiöoikeudesta. Laki jaetaan yleiseen osaan, joka säätelee kaikkia sopimuksia, ja erityisosaan, joka säätelee erityyppisiä sopimuksia, kuten irtaimen kauppaa ja lainanantoa.

Lakiin on säädetty sopimusvapauden periaate, joka pitää sisällään vapauden sopimuksen sisältöön ja muotoon sekä sopijapuolten vapauden tehdä sopimus asioista, joita ei ole säännelty erikseen siviililaissa.

Lain ensimmäinen versio, jonka laativat Walther Munzinger ja Heinrich Fick, tuli voimaan vuonna 1883, ja se myöhemmin tarkistettiin ja laajennettiin Sveitsin vuoden 1912 velvoitelaiksi. Ensimmäinen versio innoitti samankaltaisen lainsäädännön voimaan saattamiseen Saksassa, Italiassa ja Turkissa. Laki laadittiin huomiota herättävän ymmärrettävään tyyliin, ilman paljoa abstrakteja oikeudellisia termejä, jotta tavallinen kansa voisi helposti ymmärtää sitä.

Lakia uudistettiin vuonna 2011, joten tulevaisuudessa yhtiön kirjanpitovelvollisuus ei riipu enää yhtiömuodosta, vaan sen taloudellisesta koosta.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Swiss Code of Obligations
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: fr:Code des obligations