Svangaskarð

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Svangaskarð
Rakennuksen tiedot
Sijainti Färsaaret Toftir, Färsaaret
Koordinaatit 62°05′59″N, 6°44′10″W
Avattu 1980
Laajennettu 1991
Kenttä tekonurmi
Käyttäjät

B68 Toftir

Katsojakapasiteetti

6 000

Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Svangaskarð on Färsaarilla Toftirin kylässä sijaitseva jalkapallostadion. Alueella on lisäksi yhdistetty yleisurheilu- ja jalkapallokenttä.

Stadion on Färsaarten pääsarjassa Effodeildinissä pelaavan B68 Toftirin kotiareena. Svangaskarð toimi myös Färsaarten jalkapallomaajoukkueen kotikenttänä vuosina 1991–1999, jonka jälkeen sen korvasi pääkaupunkiin Tórshavniin rakennettu uusi kansallisareena Tórsvøllur.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Svangaskarð valmistui vuonna 1980. Ensimmäiset kaksi vuotta jalkapallokenttä oli hiekkapintainen ja pukusuojina toimivat yksinkertaiset parakit. Vuonna 1984 rakennettiin kunnolliset pukuhuonetilat ja 1987 kenttä sai tekonurmen. Yleisurheilukenttä valmistui vuonna 1989 järjestettyjä kansainvälisiä Saarikisoja varten.

Maajoukkueen kotikentäksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Svangaskarðin laajentaminen maajoukkueen kotistadioniksi sai alkunsa vuonna 1990, kun Färsaaret oli voittanut Itävallan Ruotsin Landskronassa pelatussa EM-karsintaottelussa. Färsaarilla ei tuolloin ollut Euroopan jalkapalloliiton UEFA:n määräyksiä täyttävää stadionia, joten maajoukkue joutui pelaamaan ottelunsa ulkomailla.

Vanhan jalkapallokentän päälle rakennettiin uusi tekonurmi. Lisäksi valmistuivat uudet pukuhuonetilat sekä katsomo. Remontoidun stadionin avausottelu pelattiin lokakuussa 1991. Svangaskarðin yleisöennätys on vuodelta 1998, jolloin Färsaarten ja Maltan välistä ottelua oli seuraamassa 6 642 katsojaa.

B68:n lisäksi stadionilla ovat pelanneet kansainvälisiä otteluitaan myös muut färsaarelaiset seurajoukkueet, muun muassa Gøtu ÍF.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]