Suzumiya Haruhi no yūutsu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suzumiya Haruhi no yūutsu
涼宮ハルヒの憂鬱
(Suzumiya Haruhi no yūutsu)
Genre Komedia, sci-fi
TV-anime
Ohjaaja Tatsuya Ishihara
Studio Kyōto Animation, Nippon Animation, N/S KP TX 2006
Lisensoijat Japani Kadokawa Entertainment
Yhdysvallat Bandai Entertainment
Australia Madman Entertainment
Singapore Odex
Etelä-Korea Animax
Saksa Anime Virtual
Yhdistynyt kuningaskunta Beez Entertainment
Ranska Belgia Kaze
Italia Dynit
Lähetyskanavat Japani Chiba TV, Sun-TV, Tōkyō MX, Terebi Aichi, Terebi Hokkaidō, Tvk, Terebi Saitama
Malesia Ntv7
Alkuperäinen lähetyskierros 2. huhtikuuta 20062. heinäkuuta 2006
Jaksojen määrä 1. kausi: 14

2. kausi: 14

Suzumiya Haruhi no yūutsu (jap. 涼宮ハルヒの憂鬱, suom. Haruhi Suzumiyan Melankolia”) on Nagaru Tanigawan light novel -sarjaan perustuva vuoden 2006 japanilainen animaatiosarja, joka kertoo lukiolaistyttö Haruhi Suzumiyasta ja SOS-kerhosta, jonka tämä perustaa saatuaan idean luokkatoveriltaan Kyonilta. SOS-kerhon päämääränä on etsiä avaruusolentoja, aikamatkaajia, yliluonnollisten voimien käyttäjiä ja muita erikoisia henkilöitä.

Light novel -sarjan tapaan myös anime on kuvattu Kyonin näkökulmasta.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sarjan alussa Kyon tutustuu luokassa istuvaan, hieman omituiseen Haruhiin, joka haikailee yliluonnollisista tapahtumista ja henkilöistä. Kyon ehdottaa häntä perustamaan kerhon, jonne yliluonnolliset persoonat olisivat tervetulleita. Kerhoon liittyykin kolme omalaatuista henkilöä: Mikuru Asahina, Yuki Nagato ja Itsuki Koizumi.

Sarjan kuluessa Kyon saa tietää, että SOS-kerhon jäsenet eivät ole aivan tavallisia ihmisiä, vaan aivan jotain muuta. Yuki paljastuu avaruusolennoksi, Mikuru aikamatkaajaksi ja Koizumi psionikoksi. Eikä siinä vielä kaikki – näiltä kolmelta Kyon kuulee Haruhin olevan ”Jumala”, joka pystyy muokkaamaan tahdonvoimallaan tilaa, paikkaa ja aikaa tiedostamatta asiaa itse.

Yuki Nagaton mukaan Haruhi oli eräänlaisen galaksienvälisen energiapurkauksen keskipiste, mikä näin ollen selittää Haruhin ylienergisyyden, yliluonnollisuuden ja loppujen lopuksi Yukin, Mikurun ja Koizumin olemassaolon – kolmikko on olemassa juuri siksi, että Haruhi on heidän olemassaoloaan toivonut.

Ensimmäisellä tuotantokaudella (2006) jaksoja on 14 ja toisella (2009) saman verran.

Muut julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääsarjan lisäksi on julkaistu komediallinen ”Suzumiya Haruhi -chan no yūutsu” -animaatiosarja, joka perustuu Puyon samannimiseen yonkoma-strippisarjakuvaan. Sarjan on ohjannut Tatsuya Ishihara ja tuottanut Kyōto Animation.

Sarjaan sijoittuva elokuva Suzumiya Haruhi no shōshitsu romaanisarjan neljänteen osaan ja sai ensi-iltansa helmikuussa 2010.