Suvilahti (kulttuurikeskus)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Flow Festival Suvilahden alueella vuonna 2015.

Suvilahti on Helsingin Sörnäisissä sijaitseva kulttuurikeskus. Se sijaitsee Suvilahden entisellä voimalaitosalueella.

Suvilahti on toimintakonseptiltaan Kaapelitehdasta vastaava kulttuurikeskus. Kiinteistö Oy Kaapelitalo on hallinnoinut suurinta osaa alueesta vuoden 2008 alusta. Alueella on yhdeksän rakennusta sekä kaksi kaasukelloa, jotka ovat Helsingin kaupungin hallinnassa. Tiloja vuokrataan kulttuurialan toimijoille sekä sitä tukevalle elinkeinotoiminnalle.

Alueella on vuokralla sirkuksen ja esittävän taiteen toimijoita, valokuvausstudioita, panimo, graffitigalleria, kuvataiteilijoita, kirjailijoita ja yrityksiä. Alueen toimijoita ovat muun muassa kulttuurikeskus Oranssi Valvomo-rakennuksessa, Studio Magito, joka on muuttanut alueelle keväällä 2006 ja Viro-keskus Eesti Maja joka avautui Voimalaitos-rakennuksessa syksyllä 2010. Cirko - Uuden sirkuksen keskus aloitti toimintansa Kojehuone-rakennuksessa sen peruskorjauksen valmistuttua keväällä 2011, ja Circus Helsingin sirkuskoulu muutti samana vuonna Voimalaitokseen remontoituihin tiloihin.

Näkyvimpiä ja suurimpia tapahtumia ovat kesäkuukausina alueella järjestettävät konsertit ja festivaalit. Vuosittaisia tapahtumia ovat muun muassa Flow Festival ja Tuska, joka järjestettiin ensimmäistä kertaa Suvilahdessa vuonna 2011.

Helsingin kaupunki kunnostaa kaksi kaasukelloa kulttuurikäyttöön. Molempia kaasukelloja kunnostetaan samanaikaisesti, ja niiden puhdistus- ja kunnostustyöt alkoivat syksyllä 2016. Tiilikuorisen kaasukellon teleskooppirakennetta alettiin purkaa syksyllä 2016, ja isomman kaasukellon vastaava on purettu jo aiemmin.[1] Kaasukellon tiilisen suojarakennuksen peruskorjaus maksaa 18,2 miljoonaa euroa.[2] Uusien tilojen käyttötarkoitus on vielä avoin. Niitä on kaavailtu mm. kaupungin nuorisotoimen ja elävän musiikin yhdistyksen Elmun käyttöön.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suvilahden kaasukellojen kehittäminen Helsingin kaupunki. Viitattu 30.3.2017.
  2. Suvilahden tiilinen kaasukello kunnostetaan kulttuuritilaksi | Uutta Helsinkiä www.uuttahelsinkia.fi. Viitattu 30.3.2017.
  3. Hakkarainen, Kaisa: Suvilahden kaasukello voi yhä räjähtää – jättiremontin jälkeen sen valtaavat nuoriso ja livemusiikki Helsingin Sanomat. 1.9.2016. Viitattu 30.3.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]