Suvilahti (kulttuurikeskus)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tuska-festivaali Suvilahden alueella vuonna 2019.

Suvilahti on Helsingin Sörnäisissä Kalasataman osa-alueella sijaitseva kulttuurikeskus. Se sijaitsee Suvilahden entisellä voimalaitosalueella.

Suvilahti on toimintakonseptiltaan Kaapelitehdasta vastaava kulttuurikeskus. Kiinteistö Oy Kaapelitalo on hallinnoinut suurinta osaa alueesta vuoden 2008 alusta. Alueella on yhdeksän rakennusta sekä kaksi kaasukelloa, jotka ovat Helsingin kaupungin hallinnassa.[1] Tiloja vuokrataan kulttuurialan toimijoille sekä sitä tukevalle elinkeinotoiminnalle. Kulttuurikeskukseen kuuluu myös 2,5 hehtaaria piha-aluetta.[1]

Toimijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueella on vuokralla sirkuksen ja esittävän taiteen toimijoita, valokuvausstudioita, panimo, graffitigalleria, kuvataiteilijoita, kirjailijoita ja yrityksiä. Alueen toimijoita ovat muun muassa kulttuurikeskus Oranssi Valvomo-rakennuksessa, Studio Magito, joka on muuttanut alueelle keväällä 2006 ja Viro-keskus Eesti Maja, joka avautui Voimalaitos-rakennuksessa syksyllä 2010. Cirko – Uuden sirkuksen keskus aloitti toimintansa Kojehuone-rakennuksessa sen peruskorjauksen valmistuttua keväällä 2011, ja Circus Helsingin sirkuskoulu muutti samana vuonna Voimalaitokseen remontoituihin tiloihin. Helsingin kaupungin nuorisopalvelujen tapahtumayksikkö muutti Suvilahteen keväällä 2019, samassa yhteydessä kulttuuriareena Glorian toiminnot siirtyivät Tiivistämölle.

Musiikkitapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näkyvimpiä ja suurimpia tapahtumia ovat kesäkuukausina alueella järjestettävät konsertit ja festivaalit. Vuosittaisia tapahtumia ovat muun muassa Flow Festival ja Tuska, joka järjestettiin ensimmäistä kertaa Suvilahdessa vuonna 2011.

Hankkeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin kaupunki kunnosti kaksi kaasukelloa syksyllä 2016 alkaneessa nelivuotisessa remontissa.[2][3] Tilojen käyttötarkoitus on kuitenkin vielä avoin. Niitä on kaavailtu muun muassa Helsingin taidemuseo HAM:in käyttöön.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Tietoa suvilahti.fi. Viitattu 20.10.2022.
  2. a b Hämäläinen, Jukka: Suvilahteen on nyt tunkua: 17000 hengen jättiareena tuli yllättäen kilpailemaan 5000-paikkaisen tapahtumasalin kanssa – "Ei tule missään tapauksessa esitettyyn kohtaan" Helsingin Uutiset. 8.10.2022. Viitattu 20.10.2022.
  3. Suvilahden kaasukellojen kehittäminen Helsingin kaupunki. Arkistoitu 31.3.2017. Viitattu 30.3.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]