Suursijoittaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suursijoittaja on sijoittaja, jolla on suhteellisesti ottaen suuri varallisuus sijoitettavanaan. Suursijoittajan erottaa piensijoittajasta muun muassa siinä, että hänen osto- tai myyntitoimeksiantonsa voivat vaikuttaa toimeksiannon kohteen hintatasoon mahdollisesti jopa pitkäksikin aikaa. Siksi muut markkinaosapuolet usein seuraavatkin suursijoittajan toimia tarkoin.

Arvopaperimarkkinalakiin on kirjattu myös ns. liputussäännöt, jotka vaativat suursijoittajia ilmoittamaan julkisesti merkittävistä omistusosuuksien muutoksista. Pienen yhtiön omistusosuudesta voi joutua liputtamaan jo alle miljoonan euron sijoituksesta, mutta todellisiksi suursijoittajaksi luetaan yleensä vain miljardeja sijoittavat.

Yleisesti ottaen katsotaan, että suursijoittajilla on parempi käsitys markkinoiden tilasta kuin pienemmillä sijoittajilla. Suursijoittajalla voi olla sisäpiirin tietoa useasta yhtiöstä eri toimialoilta samanaikaisesti, ovathan he omistuksensa perusteella oikeutettuja nimeämään edustajia yhtiöiden hallituksiin. Samoin he voivat toimia yhteistyössä muiden suursijoittajien kanssa ja voivat siten esimerkiksi manipuloida pienen maan valuuttakurssia.

Tunnettuja suursijoittajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.