Suurmestareiden yhdistys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suurmestareiden yhdistys (engl. Grandmasters Association, GMA) oli Garri Kasparovin ja liikemies Bessel Kokin yhdessä muutamien muiden suurmestareiden kanssa perustama shakkiyhdistys, jonka tarkoitus oli ajaa ammattipelaajien etuja shakkipolitiikassa. GMA perustettiin 1986 Dubain shakkiolympialaisten yhteydessä.

1990 järjestön sisällä syntyi riita sen asemasta Kansainväliseen shakkiliittoon FIDE:en nähden, Kasparovin tukijoineen kannattaessa suurempaa riippumattomuutta. FIDE:n kanssa tehtävästä sopimuksesta käydyssä äänestyksessä hävinnyt Kasparov luopui puheenjohtajuudestaan ja GMA:n ristiriitojen sävyttämä alamäki alkoi.

1993 Kasparov ja englantilainen, GMA:n viimeinen puheenjohtaja Nigel Short päättivät pelata MM-ottelunsa FIDE:n ulkopuolella ja perustivat uuden yhdistyksen nimeltä PCA (engl. Professional Chess Association). Tuolloin GMA oli Kasparovin mukaan jo "enimmäkseen romahtanut". PCA:n toiminta loppui 1996 ja edellisten nykyinen vastine on Ranskassa 2003 perustettu Association of Chess Professionals ACP.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Michael "Mig" Greengard: Garry Kasparov: A history of Professional Chess chessbase.com. 8.4.2002. Chessbase news.