Suuri autopuhallus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suuri autopuhallus
Grand Theft Auto
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja Ron Howard
Käsikirjoittaja Ron Howard
Rance Howard
Tuottaja Roger Corman
Jon Davison
Rance Howard
Säveltäjä Peter Ivers
Kuvaaja Gary Graver
Leikkaaja Joe Dante
Pääosat Ron Howard
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö New World Pictures
Ensi-ilta Yhdysvallat 16. kesäkuuta 1977
Suomi 28. elokuuta 1977
Kesto 84 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti $602,000
Aiheesta muualla
IMDb

Suuri autopuhallus (engl. Grand Theft Auto) on vuonna 1977 ilmestynyt yhdysvaltalainen komediaelokuva, jonka ohjasi Ron Howard. Se oli Howardin ensiohjaus. Elokuvan pääosissa olivat Howard itse Sam Freemanina sekä Nancy Morgan Paula Roversina.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kaksi nuorta rakastavaista, Sam Freeman ja Paula Powers, tahtovat mennä naimisiin Las Vegasissa. Kun Paula esittelee Samin vanhemmilleen, he kiistelevät tyttärensä päätöksestä: heidän mielestään tytölle parempi sulho olisi vauraan perheen poika Collins Hedgeworth (Paul Linke). Paulan vanhemmat ovat myös rikkaita, ja hänen isänsä, Bigby Powers (Barry Cahill), suunnittelee uraa kuvernöörinä. He luulevat, että Sam nai Paulan rahan takia ja kutsuvat häntä onnenonkijaksi, jonka Paula raivokkaasti kiistää.

Sam heitetään ulos ja Paula lähetetään huoneeseensa. Hän pakenee ikkunan läpi, varastaa vanhempiensa Rolls-Roycen, ottaa Samin kyytiin ja lähtee pois; tämä on karanneiden rakastavaisten tarinan alku räjähtävässä kulussa kohti Las Vegasia. Kun uutiset heidän lähdöstään leviävät, muutamat lähtevät heidän peräänsä ja yrittävät pysäyttää pariskunnan.

Paulan isä Bigby aloitta jahdin helikopterillaan. Collins Hedgeworth jättää tallinsa ja alkaa jahdata rakkauttaan kuin hulluna. Collins soittaa TenQ-radioaseman DJ Curly Q. Brownille (Don Steele) ja tarjoaa 25 000 dollaria sille, joka nappaa Paulan ja Samin. Jahdista tulee aina vain kaoottisempi, kun monet ihmiset yrittävät pysäyttää parin suuren palkkion toivossa. Suuri osa autoja kolaroi ja tulee varastetuksi, ja myöhemmin Collins Hedgeworthista tarjotaan 25 000 dollaria, koska hänet on etsintäkuulutettu hänen varastettuaan auton.

Hyvin monien autojen seuratessa heitä Paula ja Sam kääntyvät pienelle maantielle yrittäen eksyttää takaa-ajajansa. Sam tahtoo mennä muualla naimisiin, mutta Paula on yhä Vegas-häiden kannalla. Paulan isä lähestyy paria soittamalla, mutta Paula ei tahdo kuunnella isäänsä. Kun pari saapuu Las Vegasiin Sam alkaa kyseenalaistaa Paulan syitä karata hänen kanssaan ja sitä, onko naisen syy vilpitön ihastuminen häneen vai tahto ärsyttää isäänsä. Paula vakuuttelee haluavansa naimisiin Samin kanssa.

Jahti saa näkyvyyttä tiedotusvälineissä ja kamerat alkavat seurata takaa-ajajia. Takaa-ajavat autot alkavat hajottaa toisiaan, ja seuraa valtava ketjukolari. Rolls-Royce hajoaa täysin, mutta Paulan ja Samin onnistuu paeta. Lopulta he onnistuvat myös pääsemään naimisiin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan budjetti oli 602 000 dollaria.[1] Sitä kuvattiin Victorvillessä ja sen lähistöllä Kaliforniassa.[2] Roger Corman oli johtava tuottaja Rance Howardin kanssa. Howard myös kirjoitti tarinaa Ron Howardin kanssa.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva oli taloudellinen menestys, ja se tuotti yli 15 miljoonaa dollaria lipputuloja.[3] Elokuvasta tehtiin DVD-versio vuonna 1999 ja se tehtiin uudelleen vuonna 2006.selvennä

Video-oppaassa vuodelta 1994 Sam Inkinen sanoo Suurta autopuhallusta liian tavanomaiseksi autovarashurjasteluksi ja antaa sille kaksi tähteä viidestä, mikä vastaa sanallista arviota ”keskinkertainen”.[4]

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Ron Howard   …  Sam Freeman  
  Nancy Morgan   …  Paula Powers  
  Elizabeth Rogers   …  Priscilla Powers  
  Luke Strotz   …  Kapteeni Coleslaw Powers  
  Barry Cahill   …  Bigby Powers  
  Rance Howard   …  Ned Slinker  
  Paul Linke   …  Collins Hedgeworth  
  Marion Ross   …  Vivian Hedgeworth  
  Don Steele   …  Curly Brown  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Grand Theft Auto (1977) Box Office Mojo. 28.4.2018. Viitattu 28.04.2018.
  2. Grand Theft Auto (1977) IMDb. Viitattu 28.04.2018.
  3. Jacobson, Colin: Grand Theft Auto: Tricked-Out Edition (1977) DVD Movie Guide @ dvdmg.com. 5.9.2008. Viitattu 28.04.2018.
  4. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.