Suuri attraktori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Panoraamakuva taivaasta lähi-infrapunasäteilyn alueella, suuri attraktori on merkitty pitkällä sinisellä nuolella alaoikealla.

Suuri attraktori on merkittävä painovoima-anomalia galaksienvälisessä avaruudessa, Vesikäärmeen-Kentaurin superjoukon alueella. Sen massa on yhtä suuri kuin yli 10 000 Linnunradan massaa, ja se vaikuttaakin miljoonien valovuosien säteellä olevien galaksien, muun muassa Linnunradan ja Andromedan,[1] liikkeeseen. Aiemmin uskottiin, että suuri attraktori aiheuttaa pimeän virtauksen, mutta nykytiedon mukaan ilmiö vaikuttaa myös havaittavan maailmankaikkeuden ulkopuolella.

Ensimmäiset havainnot suuren attraktorin mahdollisesta olemassaolosta tehtiin vuosina 1973 ja 1978. Attraktorin sijainti määritettiin vasta vuonna 1986, ja sen etäisyydeksi Maasta laskettiin 150–250 miljoonaa valovuotta. Koska attraktori sijaitsee lähellä yötaivaan aluetta, jonka havainnointia Linnunrata häiritsee (eli ns. Zone of Avoidance), sitä on hyvin vaikeaa tutkia näkyvän valon aallonpituuksilla. Tiedetään kuitenkin, että Kulmaviivoittimen galaksijoukko on hyvin lähellä suuren attraktorin keskustaa.[2] Shapleyn superjoukko taas on Maasta katsottuna suuren attraktorin takana.

  1. Ask an Astrophysicist: The Great Attractor. NASA.
  2. Kraan-Korteweg, R. C. (2000). Lecture Notes in Physics 556. 556, s. 301.