Suuri Saatana

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suuri Saatana (persiaksi شيطان بزرگ Shaytan Bozorg, arabiaksi الشيطان الأكبر Al-Shaytan Al-Akbar) on nimitys, jota Iranin poliittinen johto käyttää Yhdysvalloista. Ajatollah Khomeini on käyttänyt termejä Iblis ja Shaitan, jotka kumpikin ovat islamilaisia termejä Saatanalle.[1][2]

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1948 islamilainen ideologi Sayyid Qutb lähti Egyptin hallituksen toimeksiannosta Yhdysvaltoihin kahdeksi ja puoleksi vuodeksi tutkimaan paikallista koulutusjärjestelmää.[3] Palattuaan hän kirjoitti halveksivaan sävyyn Yhdysvalloista ja länsimaisesta kulttuurista yleensä.[4] Hän piti näkemäänsä elämäntapaa moraalittomana ja huomioi erityisesti tanssi-illat, ”joissa molemmat sukupuolet tapaavat, seurustelevat ja koskettelevat.” Islamilaiseen elämään tottuneena hän piti tätä kauhistuttavana ja siveettömänä, ja hänen näkökulmastaan ihmisten käytöksen aiheuttajana oli Saatana. Häneltä ajatellaan olevan peräisin ajatus Yhdysvalloista Saatanan valtakuntanalähde?.

Islamilainen vallankumous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ajatollah Khomeinin kerrotaan sanoneen 5. marraskuuta 1979: ”Amerikka on suuri Saatana, haavoitettu käärme.[5] Iranin vallankumouksen aikana ja sen jälkeen samankaltaisia nimityksiä käytettiin länsimaista ja jossain määrin Neuvostoliitosta, jota kutsuttiin Vähäisemmäksi Saatanaksi. Israelia kuvataan nykyään joskus termillä Pieni Saatana.

Termiä käytettiin laajasti islamilaisen vallankumouksen aikana ja sen jälkeen,[6] mutta sen käyttö jatkuu yhä joissain Iranin poliittisissa piireissä. Mielenosoituksissa termin ohessa käytetään usein huutoa Marg bar Amrika! (”Kuolema Amerikalle”).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Isra Lehtinen: Islamilaisia sanoja Annur – Islamilainen lehti. Viitattu 13.2.2007.
  2. Daniel Engber: What’s the Muslim Satan Like? 14.12.2005. Slate Magazine. Viitattu 13.2.2007. (englanniksi)
  3. Robert Irwin: Is this the man who inspired Bin Laden? 1.11.2001. The Guardian. Viitattu 13.2.2007. (englanniksi)
  4. Luke Loboda: The Thought of Sayyid Qutb: Radical Islam's Philosophical Foundations Ashbrook Publications. Viitattu 14.2.2007. (englanniksi)
  5. Joan Levinstein: Ayatullah Khomeini Time. Viitattu 14.2.2007. (englanniksi)
  6. Mark J. Roberts: Iran and the “Great Satan” Syksy 1995. Joint Force Quarterly. Viitattu 14.2.2007. (englanniksi)