Suuri-Ruuta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suuri-Ruuta
(Bolšaja Vruda)
Большая Вруда
Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen kirkko.
Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen kirkko.
lippu
lippu
Valtio Venäjä
Subjekti Leningradin alue
Piiri Volossova
Väkiluku (2011) 3 796









Suuri-Ruuta[1] tai Vruudalähde? (ven. Больша́я Вру́да, Bolšaja Vruda) on kylä ja maalaiskunta Leningradin alueen Volossovan piirissä Venäjällä. Se sijaitsee Laukaan sivujoen Ruutainjoen yläjuoksulla Volossovan ja Opoljan välisen maantien varrella. Kylässä on asukkaita 2 200 ja kunnassa 3 700 henkeä.lähde? Kunnan läpi kulkee Hatsinan ja Iivananlinnan välinen rautatie, jolla on Ruudan asema ja Oventsan pysäkki.

Kuntaan kuuluvat seuraavat asutuskeskukset: kylät Arokylä (ven. Аракюля, Arakjulja), Himmaisi (ven. Химосово, Himosovo), Jaamanautio (ven. Ямки, Jamki), Konohovitsa (ven. Коноховицы, Konohovitsy), Koritsa (ven. Горицы, Goritsy), Krasnyje Prologi (ven. Красные Прологи), Lessytsä tai Lessovitsa (ven. Плешевицы, Pleševitsy), Lietoksi (ven. Летошицы, Letošitsy), Mertsa tai Smerdovitsa (ven. Смердовицы, Smerdovitsy), Muromitsa (ven. Муромицы, Muromitsy), Nääsä tai Knäsä (ven. Княжево, Knjaževo), Oventsa tai Ovenitsa (ven. Овинцево, Ovintsevo), Pieni-Ruuta (ven. Малая Вруда, Malaja Vruda), Polovitsa (ven. Полобицы, Polobitsy), Reskutsa tai Treskovitsa (ven. Тресковицы, Treskovitsy), Rollokka tai Rollakka (ven. Прологи, Prologi), Ruskotsa tai Ruskovitsa (ven. Руссковицы, Russkovitsy), Suuri-Sääklitsä (ven. Большие Сяглицы, Bolšije Sjaglitsy), Sääkilitsä (ven. Сяглицы, Sääklitsä), Uhkura (ven. Ухора, Uhora); taajamat Ruuta, Šturmangof (ven. Штурмангоф) ja Sääklitsä. Kunnan eteläosassa ei ole asutusta. Hallinnollinen keskus on Suuren-Ruudan kylä.

Ruudan kylä mainitaan ensimmäisen kerran Novgorodin Vatjan viidenneksen verokirjassa vuonna 1499/1500. Tuolloin se oli samannimisen Kaprion lääniin kuuluneen pogostan keskus. Nimi juontuu muinaisvenäläisestä ”lähdettä” merkitsevästä sanasta vrutets (ven. врутец).

Toiseen maailmansotaan saakka seudulla asui inkerinsuomalaisia, jotka kuuluivat Moloskovitsan seurakuntaan. Monissa kylissä oli myös venäläisiä, ja 1800-luvun lopulla seudulle muutti paljon virolaisia.

Nähtävyyksiä ovat vuonna 1840 rakennettu ortodoksinen Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen kirkko, keskiaikainen kurgaanihauta ja sen lähellä sijaitseva uhrikivi Suuressa-Ruudassa, aateliskartanot Konohovitsassa, Mertsassa ja Sääklitsässä.

Kunnan päämies on Tamara Anisimova, kunnanhallinnon päämies Alla Zajantškovskaja.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Venäjän federaation paikannimiä, s. 38. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, 2006. ISBN 952-5446-18-2. Teoksen verkkoversio (viitattu 9.10.2015).
  2. Leningradin alueen paikallishallinto 1.1.2008 lenobl.ru. Viitattu 25.8.2008. (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]