Suurarkkipiispa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suurarkkipiispa (lat. archiepiscopus maior) on idän kristittyjen parissa autokefaalisen tai autonomisen kirkon pää, joka ei historiallisista tai ekumeenisista syistä halua käyttää patriarkan arvonimeä.

Ortodoksinen kirkko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kreikan ortodoksisessa kirkossa Ateenan arkkipiispa käyttää suurarkkipiispan arvonimeä kunnioituksesta Konstantinopolin patriarkkaa kohtaan.

Katolinen kirkko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katolisessa kirkossa suurarkkipiispa on Rooman kirkon kanssa unioidun, Idän riitusta käyttävän kirkon päämies, joka käyttää omassa autonomisessa (sui juris) kirkossaan samaa päätäntävaltaa kuin Idän katolisten kirkkojen patriarkat. Se, ettei kaikille Idän unioitujen kirkkojen päämiehille ole myönnetty patriarkan nimeä ja arvoa, johtuu ennen kaikkea hienotunteisuudesta ei-katolilaisia kristittyjä kohtaan. Näiden kirkkojen jäsenet tosin saattavat pitää järjestelmää syrjivänä, ja käytännössä näidenkin kirkkojen päämiehistä käytetään usein patriarkan arvonimeä. Erot patriarkan ja suurarkkipiispan välillä ovat enimmäkseen seremonioihin ja protokollaan liittyviä.

  • Suurarkkipiispa on protokollan mukaisessa arvojärjestyksessä patriarkan alapuolella, mutta arkkipiispan yläpuolella.
  • Kun suurarkkipiispa luodaan kardinaaliksi, hän kuuluu kardinaalipapin luokkaan, kun taas patriarkat kuuluvat kardinaalipiispojen luokkaan.

Sekä patriarkat että suurarkkipiispat valitsee virkaansa heidän kirkkojensa kirkolliskokous. Patriarkat pyytävät paavilta hyväksynnän eli "kirkollisen yhteyden" (ecclesiastica communio) vasta heidän virkaan asettamisensa jälkeen, kun taas suurarkkipiispat joutuvat pyytämään samaa jo ennen virkaan asettamistaan.

Tällä hetkellä on neljä suurarkkipiispanistuinta:

Piispanistuin sui iuris-kirkko Piispa Kohotettu suurarkkipiispanistuimen arvoon
Kiova-Halytš1 (Ukraina) Ukrainan kreikkalaiskatolilainen kirkko Svjatoslav Ševtšuk 2001
Ernakulam-Angamaly (Kerala, Intia) Syro-Malabaarinen kirkko George Alencherry 1993
Thiruvananthapuram2 (Kerala, Intia) Syro-Malankaarinen kirkko Isaac Cleemis Thottunkal helmikuu 2005
Alba Iulia-Făgăraş (Romania) Romanian kreikkalais-katolilainen kirkko Lucian Mureşan joulukuu 2005

1. Vuodesta 1963 vuoteen 2005 Lvivin arkkihiippakunta. Kiova pyrkii saamaan oman patriarkaatin. Arvonimeä patriarkka käytetään yleisesti.

2. Syro-malankaarisen kirkon päämies käyttää myös katholikoksen arvonimeä.