Sutton Hoo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sutton Hoon kuninkaanhaudasta löydetty seremoniakypärä

Sutton Hoo on tunnettu varhaiskeskiaikainen muinaisjäännös Itä-Englannin Suffolkissa. Paikalla on sijainnut parikymmentä 600-luvulle ajoitettua hautakumpua, minkä lisäksi sinne haudattiin myöhemmin keskiajalla kuolemanrangaistuksen uhreja. Monet haudoista on ryöstetty jo kauan sitten, mutta arkeologit ovat tutkineet paikalla myös useita koskemattomia hautoja. Tunnetuin näistä on vuonna 1939 paljastunut veneeseen tehty hautaus. Hauta sisälsi loistokkaita koruja, sotavarusteita, kultarahoja, juhla-astioita ja lyyran. Osa haudoista löydetyistä esineistä on peräisin Bysantista[1].

Kuva vuoden 1939 kaivauksista, joissa näkyy maassa oleva veneen painanne.

Shutton Hoon veneestä ei ole säilynyt kuin rautaniitit, mutta laivasta jäi selkeä painanne maaperään. Laiva oli 27 metriä pitkä ja 4,4 metriä leveä limisaumainen vene, jonka laidat nousivat noin 1,5 metriä pohjasta.[2]

Tutkijat uskovat, että haudattu henkilö oli 600-luvun alussa kuollut anglosaksinen kuningas, luultavammin pakana kuin kristitty. Mahdollisesti hän oli Itä-Anglian kuningas Raedwald (k. 626). Hautaa on verrattu Vendelin ja Valsgärden samanaikaisiin kalmistoihin Keski-Ruotsissa. Itä-Anglialla oli ilmeisesti yhteyksiä Skandinaviaan, ja on myös esitetty, että kuningassuku olisi ollut svealaista alkuperää.

Yksi Sutton Hoon hautakummuista

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Carver, Martin: Sutton Hoo. Burial Ground of Kings? British Museum Press 1998.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Black, Jeremy: History of England, s. 18. Dolphin publications, 1993. ISBN 1-85627-288-5. (englanniksi)
  2. Graham, Ian: ”Nydamin laiva”, 50 laivaa, jotka muuttivat historian kulun, s. 19. Suomentanut Jyrki K. Talvitie. Kustannus Oy Minerva, 2016. ISBN 978-952-312-410-3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sutton Hoo.

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.