Suspiria (vuoden 2018 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suspiria
Suspiria (2018) logo.png
Ohjaaja Luca Guadagnino
Käsikirjoittaja David Kajganich
Perustuu Dario Argenton ja Daria Nicolodin käsikirjoittamaan elokuvaan Suspiria – tappavat huokaukset
Tuottaja Marco Morabito
Säveltäjä Thom Yorke
Kuvaaja Sayombhu Mukdeeprom
Leikkaaja Walter Fasano
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Ensi-ilta
Kesto 152 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
saksa
Aiheesta muualla
IMDb

Suspiria on vuonna 2018 ensi-iltansa saanut kauhuelokuva. Sen käsikirjoitti David Kajganich ja ohjasi Luca Guadagnino. Se on samannimisen vuoden 1977 elokuvan uusi versio.

Ensimmäisen Suspirian tavoin tässäkin versiossa seurataan nuorta amerikkalaista naista (Dakota Johnson), joka saapuu saksalaiseen tanssiopistoon. Pian käy ilmi, että opistoa johtavat naiset ovat kaikki noitia. Tilda Swintonilla on elokuvassa kolmoisrooli, ja muissa rooleissa nähdään muun muassa Mia Goth, Chloë Grace Moretz, Angela Winkler sekä cameo-roolissa ensimmäisen Suspirian päätähti Jessica Harper. Elokuva sijoittuu vuoteen 1977 ja niinsanottuun "Saksan syksyyn", ja elokuva käsitteleekin maan toisesta maailmansodasta kokeman syyllisyydentunteen ohella myös sellaisia teemoja kuin äitiys, pahuus sekä matriarkaattien dynamiikka.

Suspiria sai ensiesityksensä Venetsian elokuvajuhlilla 1. syyskuuta 2018, minkä jälkeen se sai laajemman levityksen, mutta tuotti tappiota lippuluukuilla. Vastaanotto oli ristiriitainen; jotkut kriitikot ylistivät elokuvan visuaalista ilmettä ja näyttelijäsuorituksia, kun taas osan mielestä juonen yhdistäminen vuoden 1977 tapahtumiin Saksassa tuntui tarpeettomalta.[1][2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltalainen tanssija Susie Bannon (Dakota Johnson) pääsee opiskelemaan rouva Blancin tanssikouluun Länsi-Berliinissä. Samaan aikaan psykiatri Josef Klemperer tutkii koulussa opiskelleen Patrician katoamista. Koulu paljastuu pian noitien piilopaikaksi.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Dakota Johnson  … Susie Bannon  
 Tilda Swinton  … Rouva Blanc / Josef Klemperer / Helena Markos  
 Mia Goth  … Sara  
 Angela Winkler  … Neiti Tanner  
 Chloë Grace Moretz  … Patricia  
 Jessica Harper  … Anke Meier  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomien kriitikko Mikko-Pekka Heikkinen antoi Suspirialle neljä tähteä viidestä, ja sanoi elokuvan yhdistelevän arkirealismia, väkeviä tanssikohtauksia ja 70-luvun kauhun kuvakieltä.[3] Rotten Tomatoes -sivuston mukaan kaikkiaan 65 prosenttia elokuvan saamista arvosteluista on ollut myönteisiä.[4] Alkuperäisen elokuvan ohjaaja Dario Argento sanoi uuden version pettävän alkuteoksensa hengen, mutta piti elokuvan visuaalisesta ilmeestä.[5]

Suspiria on tuottanut maailmanlaajuisesti 5,02 miljoonan dollarin lipputulot.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]