Susan Fenimore Cooper

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Susan Fenimore Cooper
Henkilötiedot
Syntynyt [1]
Mamaroneck [2]
Vanhemmat James Fenimore Cooper
Susan Augusta DeLancey
Kirjailija
SalanimiAmabel Penfeather [3]
Pääteokset Rural Hours (1850)
Aiheesta muualla
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Susan Fenimore Cooper (17. huhtikuuta 181331. joulukuuta 1894) oli yhdysvaltalainen kirjailija, filantrooppi ja luonnonystävä.

Susan Fenimore Cooper syntyi vuonna 1813 Scarsdalessa, New Yorkissa. Hän oli vanhempiensa James Fenimore Cooperin ja hänen vaimonsa Susan Augusta DeLanceyn toinen lapsi ja vanhin täysi-ikäiseksi elänyt. Hänen isänsä James Fenimore Cooper oli kirjailija ja Yhdysvaltojen romaanikirjallisuuden perustaja.[4]

Cooper oli filantrooppi. Vuonna 1873 hän perusti lastenkodin New Yorkin Cooperstowniin. Hänestä tuli varsin tarkka luonnontuntija, vaikkakaan hänellä ei ollut siihen koulutusta. Cooper kirjoitti myös kirjemuotoisen esseen naisten äänioikeudesta ja romaanin Elinor Wyllys (1846).[5]

Hänen tunnetuin teoksensa on Rural Hours (1850). Siinä hän kuvaa sanoin ja kuvin New Yorkin osavaltion pohjoisosien luontoa ja vuodenaikoja.[4] Myös teoksen kuvitusta pidetään hänen tekemänään, joskaan asiasta ei ole suoria todisteita. Teoksen kuvia:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. (fr) Ranskan kansalliskirjasto, data.bnf.frView and modify data on Wikidata . Tieto on haettu Wikidatasta.
  2. Virginia Blain, Isobel Grundy ja Patricia Clements, The Feminist Companion to Literature in English, , s. 237View and modify data on Wikidata . Tieto on haettu Wikidatasta.
  3. Virginia Blain, Isobel Grundy ja Patricia Clements, The Feminist Companion to Literature in English, , s. 236View and modify data on Wikidata . Tieto on haettu Wikidatasta.
  4. a b Susan Fenimore Cooper (Arkistoitu – Internet Archive). Sierra College. Viitattu 19.2.2022.
  5. Appletons' Cyclopædia of American Biography/Cooper, James Fenimore. Wikisource.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]