Supreme Commander

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Supreme Commander
Kehittäjä Gas Powered Games
Julkaisija THQ
Jakelija Steam, Humble Store ja GOG.com
Suunnittelija Chris Taylor
Säveltäjä Jeremy Soule
Julkaistu 16. helmikuuta 2007
Lajityyppi reaaliaikainen strategiapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: 10 vuotta tai vanhempi
PEGI 12
USK 12
Alusta Windows, Xbox 360
Jakelumuoto DVD-ROM, Digitaalinen lataus
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Supreme Commander, lyhennettynä SupCom on Gas Powered Gamesin kehittämä ja Chris Taylorin suunnittelema strategiapeli. Pelin on sanottu olevan henkinen jatko-osa Taylorin edelliselle pelille, Total Annihilationille. Euroopassa peli julkaistiin 16. helmikuuta 2007. Jatko-osa Forged Alliancesta kerrottiin saman vuoden kesäkuussa.

Supreme Commanderin keskeinen elementti on ACU (Armored Command Unit), panssaroitu, raskas mecha. ACUn avulla rakennetaan kentällä rakennuksia, joista tuotetaan erilaisia yksiköitä, joilla soditaan. Pelin kolme osapuolta ovat United Earth Federation, Cybran Nation ja Aeon Illuminate.

Panssaroitu komentoyksikkö (tästä eteenpäin ACU) on keskeisin yksikkö Supreme Commanderissa. Nämä yksiköt lähetetään taistelupaikalle kvanttiportilla, mukanaan tarvittavat piirustukset rakennusten ja yksiköiden tuottamiseen. Kaikki tavanomaiset yksiköt paitsi ACUt ja SCUt (Support Commander Unit) ovat robotteja.

Kaikki rakennukset ja yksiköt kuuluvat johonkin neljästä teknologiatasosta. Ensimmäinen taso on käytössä heti pelin alussa. Kun pelaaja laajentaa tehdasrakennuksia, hän pystyy tuottamaan seuraavan teknologiatason yksiköitä. Kolme ensimmäistä tason ovat "tavallisia tasoja", neljäs on "kokeellinen taso". Kokeellisella tasolla ovat kehittyneillä insinööriyksiköillä rakennetut, suuret ja tehokkaat kokeelliset yksiköt, jotka ovat tosin myös kalliita ja hitaita rakentaa.

Supreme Commanderin yksinpelin tekoäly jakautuu kolmeen ryhmään. Kaksi ensimmäistä, helppo ja keskivaikea ovat yksittäisiä, mutta vaikealla tasolla on kolme erilaista tekoälyä: Horde AI hyökkää suurilla laumoilla alhaisen tason yksiköitä, Tech AI kehittää ensin teknologiatasonsa huippuun ja vasta sitten aloittaa hyökkäyksen. Balanced AI tasapainottelee näiden kahden välillä. Yksinpelin kampanja koostuu yhteensä 18 tehtävästä, kuusi jokaiselle osapuolelle. Tehtävät ovat moniosaisia: kun tavoite on saavutettu, karttaa laajennetaan ja annetaan uudet tavoitteet.

Supreme Commanderissa on kaksi resurssia: massa ja energia. Massaa hankitaan poraamalla sitä massaesiintymistä sekä energiaa massaksi muuntavilla laitteilla. Energiaa hankitaan rakentamalla energiantuotantolaitoksia. Resursseja voi varastoida vain rajatun määrän, jonka jälkeen ylimääräiset menevät hukkaan. Resurssit ovat loputtomia.

Mikäli esimerkiksi tehdasrakennus on resurssientuotantorakennuksen vieressä, se saa bonusta alennettujen rakennuskustannusten muodossa.

Pelissä käytetään "strategista zoomausta", eli näkymän pystyy laajentamaan koko pelialueen käsittäväksi, jolloin yksiköt näkyvät taktisina merkkeinä. Myös aivan lähelle maanpintaa voi lähentää. Tämä mahdollistaa Supreme Commanderin suuren mittakaavan; pelaajalla voi olla jopa tuhat yksikköä kentällä. Yksiköt ovat realistisen kokoisia; esimerkiksi taistelulaiva on paljon suurempi kuin sukellusvene. Suurimmat kokeelliset yksiköt voivat jopa murskata pienempiä tankkeja alleen.

Erilaisia ympäristöjä on arktisista alueista aavikkoon. Pelissä käytetään paljon nykyaikaisen sodankäynnin tekniikkaa, kuten tutkanhäirintäjärjestelmiä, taktisia risteilyohjuksia ja yksikköjen ilmakuljetusta. Komentosysteemi sallii esimerkiksi koordinoitujen hyökkäysten tekemisen, jolloin eri suunnista hyökkäävät yksiköt tulevat samaan aikaan paikalle.

Supreme Commander sijoittuu kauas tulevaisuuteen. Tähtienvälisiä matkoja pystytään tekemään hetkessä kvanttiporttiteknologian avulla. Ihmiskunta kansoitti monia planeettoja Maan Imperiumin aikana. Imperiumi murtui eräiden tapahtumien johdosta osiin ja Cybranit ja Aeonit syntyivät. Imperiumin jäänteistä nousi UEF. Näiden kolmen osapuolen välinen loputon sota on jatkunut satoja vuosia.

United Earth Federation eli UEF (Yhdistynyt Maan Federaatio) edustaa Maapallolta hallittua, Maan Imperiumin jäännettä. UEF:n tavoitteena on yhdistää ihmiskunta jälleen hallitsemaan galaksia. Sen sotilastaktiikat ja yhteiskuntarakenne muistuttavat eniten nykyhetken ihmiskuntaa. UEF:n "pimeitä puolia" ovat esimerkiksi eräänlaisen orjuuden hyväksyminen.

Cybran Nation (Cybranien Kansakunta) koostuu symbionteista eli ihmisistä, joiden aivoja on paranneltu tietokoneteknologialla. Cybranit taistelevat vapauttaakseen kaikki symbiontit UEF:n vallasta. Kansakuntaa johtaa tohtori Brackman, joka alun perin kehitti tekniikan, jolla aivot yhdistetään tietokoneeseen, ja on isähahmo kaikille symbionteille.

Aeon Illuminate (Ikiaikaiset Valaistuneet) ovat niiden jälkeläisiä, jotka saivat ensikosketuksen alienrotu Seraphimiin. Seraphim-rotu kertoi ihmisille heidän elämänkatsomuksestaan (The Way, Tie). Maan Imperiumin xenofobian ansiosta Seraphimit hävitettiin oletetusti sukupuuttoon. Heidän paikalleen nousivat opetuksia noudattavat Aeonit. He aloittivat suurhyökkäyksen galaksiin "puhdistaakseen" kaikki, jotka eivät noudattaneet "Tietä".

Yksinpelikampanjan juoni

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alussa kerrotaan, kuinka osapuolet olivat sotineet keskenään yli tuhat vuotta. Kaikilla on omat ongelmansa; UEF on heikentynyt sodassa, Cybraneiden voimavarat ovat kuluneet ja Aeonien pääkomentaja aiheuttaa levottomuutta. Juoni kehittyy UEF:n rakentaman Black Sunin, planeetantuhoajan, ympärille. Kaikki osapuolet yrittävät saada sen haltuunsa käyttääkseen sitä omiin tarkoituksiinsa. Cybranit haluavat lähettää kvanttiporttiverkostoon kvanttiviruksen ja Aeonit haluavat lähettää rauhanviestin ihmisten mieliin kvanttiverkoston kautta.

UEF käyttää Black Sunia tuhoamaan Cybranien ja Aeonien tärkeimmät planeetat, jonka jälkeen se pystyy lopettamaan loputtoman sodan ja yhdistämään ihmiskunnan.

Cybranien päätietokone, QAI, lähettää kvanttiverkostoon viruksen, joka sammuttaa kaikki kvanttiportit viideksi vuodeksi, jonka aikana symbiontit pystyvät kehittymään ilman vihamielisten hyökkäyksiä.

Aeonit yhdistävät prinsessansa verkostoon. Prinsessa puhuu kaikille ihmisille suoraan heidän mieliinsä, ja saa sodan loppumaan.

Pelin lopuksi jokaisella osapuolella on omanlaisensa loppu. Cybranien lopussa QAI näkee tunnistamattomien vihollisten tulevat ja sanoo tri Brackmanille: "Ne ovat tulossa", ja sen jälkeen "Päätavoite saavutettu". Aeonien lopussa näkyy vain prinsessa, joka avaa silmänsä ja sanoo: "...Ei!". UEF:n lopussa näytetään tutkan täyttyvän tunnistamattomista kohteista lähellä Black Sunia. Kaikki loput viittaavat lisäosa Forged Allianceen ja näyttävät Seraphimien paluun.

Pelillä on Metacritic-kerääjäsivustolla 86/100 pistettä.[1]

  1. SUPREME COMMANDER PC Metacritic. Viitattu 11.7.2017.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]