Superbad

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Superbad
Ohjaaja Greg Mottola
Käsikirjoittaja
Tuottaja
Säveltäjä Lyle Workman
Kuvaaja Russ Alsobrook
Leikkaaja William Kerr
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Sony Pictures Releasing
Ensi-ilta
Kesto 113 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 17,5–20 miljoonaa dollaria[1][2]
Tuotto 170,8 miljoonaa dollaria[2]
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Superbad on vuonna 2007 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen komediaelokuva, jonka on ohjannut Greg Mottola, käsikirjoittaneet Seth Rogen ja Evan Goldberg sekä tuottanut Judd Apatow. Sen pääosia esittävät Jonah Hill ja Michael Cera. Elokuvan keskiössä ovat juuri high schoolista valmistuvat Seth ja Evan (nimetty käsikirjoittajien mukaan), jotka haluavat päästä juhliin ja menettää neitsyytensä, mutta tehtävä onkin odotettua haastavampi. Rogen ja Goldberg perustivat käsikirjoituksen heidän omiin nuoruuden kokemuksiinsa 90-luvulla.

Superbad sai maailmanensi-iltansa Grauman’s Chinese Theatressa 13. elokuuta 2007. Suomen-ensi-iltansa se sai 26. lokakuuta 2007. Ilmestyessään elokuva sai positiivisen vastaanoton: sitä kiitettiin erityisesti dialogista ja päähahmojen välisestä kemiasta. Se oli myös taloudellinen menestys tuottaen yli 170 miljoonaa dollaria. Elokuvan julkaisun jälkeen sitä ollaan alettu pitämään yhtenä 2000-luvun parhaimmista komedioista sekä yhtenä kaikkien aikojen parhaimmista high school -elokuvista. Sitä myös pidetään yhtenä Y-sukupolvea määrittelevistä elokuvista.[3][4]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Evan (Michael Cera) ja Seth (Jonah Hill) ovat ystäviä ja heidän viimeinen vuosi high schoolissa on lopuillaan ja edessä on college. Sethin ihastus Jules (Emma Stone) pyytää Sethiä tuomaan juhliinsa alkoholijuomat. Evanin ja Sethin kaveri Fogell, (Christopher Mintz-Plasse) on hankkimassa väärennetyt henkkarit nimellä McLovin, joten Seth suostuu. Evan pyytää pitkäaikaisen ihastuksensa Beccan (Martha MacIsaac) mukaan juhliin.

Fogell onnistuu ostamaan alkoholia mutta joutuu samalla ryöstäjän tyrmäämäksi. Paikalle kutsutut poliisit Michaels (Seth Rogen) ja Slater (Bill Hader) näyttävät myös uskovan henkkarit oikeiksi. Poliisit tarjovat Fogellille kyydin bileisiin, mutta matkan varrella tapahtuu hälytyksiä ja matka venyy. Fogell ja poliisit ystävystyvät. Poliisit muun muassa juovat alkoholia työaikana, ohittavat liikennevalot väläyttämällä valoja ja ammuskelevat stop-merkkiä.

Samaan aikaan kun poliisit jututtavat Fogellia jää Seth peruuttavan auton alle. Auton kuljettaja Francis (Joe Lo Truglio) vie Sethin ja Evanin korvaukseksi toisiin bileisiin. Nämä suostuvat siihen sillä he arvelevat voivansa varastaa sieltä tarvittavat viinat. Käy kuitenkin ilmi että Francis ei ole tervetullut bileisiin ja Seth ja Evan joutuvat pakenemaan tappelua. He saavat kuitenkin mukaansa olutta. Seth ja Evan törmäävät Fogellin kanssa oleviin poliiseihin ja Seth jää poliisien auton alle. Poliisit yrittävät lavastaa pojat syyllisiksi törmäykseen jolloin nämä pakenevat. Lopulta kaikki kolme pääsevät Julesin bileisiin.

Bileissä vahvasti humaltunut Becca yrittää saada ei niin humalaisen Evanin sukupuoliyhteyteen kanssaan, mutta Evan empii ja Becca päätyy lopulta oksentamaan. Toisaalla vahvasti humalainen Seth yrittää selittää tunteensa Julesille, mutta horjahtaa ja kaatuu päin Julesin silmäkulmaa. Fogell viettelee Nicolan (Aviva Farber) sänkyyn saakka mutta samalla poliisit Slater ja Michaels tunkeutuvat taloon lopettamaan bileet.

Seth kantaa Evanin turvaan poliiseilta ja nämä menevät lopulta Evanin kotiin nukkumaan. Poliisit paljastavat Fogelille huomanneensa tämän henkkarit väärennetyiksi. He ovat kuitenkin nähneet Fogellissa itsensä nuorena ja halunneet todistaa pystyvänsä pitämään hauskaa. Poliisit ovat pidättävinään Fogellin, jotta tämä näyttäisi kavereiden silmissä kovikselta. Vastapalvelukseksi Fogell todistaa poliisiauton rikkoontuneen huligaanien hyökkäyksessä, vaikka nämä itse lopulta koloroivat ja polttavat sen.

Seuraavana aamuna Evan ja Seth törmäävät Beccaan ja Julesiin kauppakeskuksessa. Becca ei muista edellisillasta paljoakaan, Julesilla taas on silmä mustana. He toteavat edellisillan sattumusten menneen kännin piikkiin ja Seth ja Jules ja Evan ja Becca pariutuvat.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Jonah Hill    Seth  
 Casey Margolis    nuori Seth  
 Michael Cera    Evan  
 Christopher Mintz-Plasse    Fogell / McLovin  
 Bill Hader    konstaapeli Slater  
 Seth Rogen    konstaapeli Michaels  
 Emma Stone    Jules, Sethin ihastus  
 Martha MacIsaac    Becca, Evanin ihastus  
 Laura Marano    nuori Becca  
 Aviva Baumann    Nicola, Fogellin ihastus  

 Joe Lo Truglio    Francis, Sethin yliajaja  
 Kevin Corrigan    Mark  
 Dave Franco    Greg  
 Laura Seay    Shirley  
 Marcella Lentz-Pope    Gaby  
 Stacy Edwards    Jane, Evanin äiti  
 Roger Iwami    Miroki, Evanin kaveri  
 Clement Blake    pummi / alkoholisti  
 Joe Nunez    viinakaupan apulainen  
 Erica Vittina Phillips    Mindy, viinakaupan kassavirkailija  
 Carla Gallo    Jacinda, kuukautisverityttö  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Superbad (2007) – Financial Information The Numbers. Viitattu 11.12.2022. (englanniksi)
  2. a b Superbad (2007) Box Office Mojo. IMDb. Viitattu 11.12.2022. (englanniksi)
  3. Lu, Garry: Why 'Superbad' Is The Greatest Millennial Comedy Of All Time Bosshunting. 30.7.2021. Viitattu 11.12.2022. (englanniksi)
  4. Readers' Poll: The 10 Funniest Movies of the 2000s Rolling Stone. 30.4.2014. Viitattu 11.12.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Superbad.