Superbad

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Superbad
Superbad - elokuva.jpg
Ohjaaja Greg Mottola
Käsikirjoittaja
Tuottaja
Säveltäjä Lyle Workman
Kuvaaja Russ Alsobrook
Leikkaaja William Kerr
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö The Apatow Company
Levittäjä Columbia Pictures
Ensi-ilta Yhdysvallat 17. elokuuta 2007
Kesto 113 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 20 000 000 $[1]
Tuotto 169 871 719 $[1]
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Superbad on vuonna 2007 julkaistu Greg Mottolan ohjaama komediaelokuva.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Evan (Michael Cera) ja Seth (Jonah Hill) ovat ystäviä ja heidän viimeinen vuosi high schoolissa on lopuillaan ja edessä on college. Sethin ihastus Jules (Emma Stone) pyytää Sethiä tuomaan juhliinsa alkoholijuomat. Evanin ja Sethin kaveri Fogell, (Christopher Mintz-Plasse) on hankkimassa väärennetyt henkkarit nimellä McLovin, joten Seth suostuu. Evan pyytää pitkäaikaisen ihastuksensa Beccan (Martha MacIsaac) mukaan juhliin.

Fogell onnistuu ostamaan alkoholia mutta joutuu samalla ryöstäjän tyrmäämäksi. Paikalle kutsutut poliisit Michaels (Seth Rogen) ja Slater (Bill Hader) näyttävät myös uskovan henkkarit oikeiksi. Poliisit tarjovat Fogellille kyydin bileisiin, mutta matkan varrella tapahtuu hälytyksiä ja matka venyy. Fogell ja poliisit ystävystyvät. Poliisit muun muassa juovat alkoholia työaikana, ohittavat liikennevalot väläyttämällä valoja ja ammuskelevat stop-merkkiä.

Samaan aikaan kun poliisit jututtavat Fogellia jää Seth peruuttavan auton alle. Auton kuljettaja Francis (Joe Lo Truglio) vie Sethin ja Evanin korvaukseksi toisiin bileisiin. Nämä suostuvat siihen sillä he arvelevat voivansa varastaa sieltä tarvittavat viinat. Käy kuitenkin ilmi että Francis ei ole tervetullut bileisiin ja Seth ja Evan joutuvat pakenemaan tappelua. He saavat kuitenkin mukaansa olutta. Seth ja Evan törmäävät Fogellin kanssa oleviin poliiseihin ja Seth jää poliisien auton alle. Poliisit yrittävät lavastaa pojat syyllisiksi törmäykseen jolloin nämä pakenevat. Lopulta kaikki kolme pääsevät Julesin bileisiin.

Bileissä vahvasti humaltunut Becca yrittää saada ei niin humalaisen Evanin sukupuoliyhteyteen kanssaan, mutta Evan empii ja Becca päätyy lopulta oksentamaan. Toisaalla vahvasti humalainen Seth yrittää selittää tunteensa Julesille, mutta horjahtaa ja kaatuu päin Julesin silmäkulmaa. Fogell viettelee Nicolan (Aviva Farber) sänkyyn saakka mutta samalla poliisit Slater ja Michaels tunkeutuvat taloon lopettamaan bileet.

Seth kantaa Evanin turvaan poliiseilta ja nämä menevät lopulta Evanin kotiin nukkumaan. Poliisit paljastavat Fogelille huomanneensa tämän henkkarit väärennetyiksi. He ovat kuitenkin nähneet Fogellissa itsensä nuorena ja halunneet todistaa pystyvänsä pitämään hauskaa. Poliisit ovat pidättävinään Fogellin, jotta tämä näyttäisi kavereiden silmissä kovikselta. Vastapalvelukseksi Fogell todistaa poliisiauton rikkoontuneen huligaanien hyökkäyksessä, vaikka nämä itse lopulta koloroivat ja polttavat sen.

Seuraavana aamuna Evan ja Seth törmäävät Beccaan ja Julesiin kauppakeskuksessa. Becca ei muista edellisillasta paljoakaan, Julesilla taas on silmä mustana. He toteavat edellisillan sattumusten menneen kännin piikkiin ja Seth ja Jules ja Evan ja Becca pariutuvat.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Jonah Hill   …  Seth  
 Michael Cera   …  Evan  
 Christopher Mintz-Plasse   …  Fogell/McLovin  
 Bill Hader   …  konstaapeli Slater  
 Seth Rogen   …  konstaapeli Michaels  
 Martha MacIsaac   …  Becca, Evanin ihastus  
 Emma Stone   …  Jules, Sethin ihastus  
 Aviva Farber   …  Nicola, Fogell/McLovinin ihastus  
 Roger Iwami   …  Miroki, Evanin kaveri  
 Kevin Corrigan   …  Mark  
 Joe Lo Truglio   …  Francis, Sethin yliajaja  
 Clement Blake   …  pummi/alkoholisti  
 Casey Margolis   …  nuori Seth  
 Stacy Edwards   …  Evanin äiti  
 Joe Nunez   …  viinakaupan apulainen  
 Erica Vittina Phillips   …  Mindy, viinakaupan kassavirkailija  
 Carla Gallo   …  Jacinda, kuukautisverityttö  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Box Office Mojon mukaan elokuva avasi ykkösenä Yhdysvaltain lippukassan, tuottaen 33 052 411 dollaria, avausviikonloppunaan 2 948 teatterissa, tuottaen keskimäärin 11 212 per teatteri. Elokuva pysyi ykkösenä toisella viikolla, tuottaen 18 044 369 dollaria. Elokuva on tuottanut arviolta 121 463 226 Yhdysvalloissa ja Kanadassa, ja 48 408 493 muilla alueilla, mikä tekee yhteensä $170 871 719 dollaria maailmanlaajuisesti. Verrattuna suhteellisen pieneen 20 miljoonan budjettiin, elokuva saavutti massiivisen taloudellisen voiton. Elokuva on kotimaansa kaikkien aikojen eniten tuottanut high school -komedia.

Superbad sai osakseen kehuja kriitikoilta ja oli joidenkin kriitikoiden listoilla yksi parhaista vuoden 2007 elokuvista. 24. tammikuuta 2010 elokuvakriitikkojen keräyssivusto Rotten Tomatoes listasi 87 % positiivisia arvosteluja 195 arvostelun perusteella (170 ”tuoretta”, 25 ”mätää”), jotka olivat yhtä mieltä siitä, että se oli ”aito otos high school -kokemuksen hankaluudesta”. Sillä on myös 87 prosenttia ”Sadon Kermaa” luokituksessa. Metacriticissä elokuvalla on 76 % pisteet 36 arvostelun perusteella.

San Francisco Chroniclen Mick LaSalle kutsui sitä vuoden 2007 onnistuneimmaksi komediaksi. Chicago Sun-Timesin Roger Ebert otsikoi arvostelunsa: ”McRakastan sitä/McLovin It”, ja antoi elokuvalle 3 1/2 tähteä (4:stä) ja sanoi: ”Elokuva muistutti hieman Delta-jengiä, paitsi että se on kypsempi, kuten kaikki elokuvat ovat.” Los Angeles Timesin Carina Chocano sanoi: ”Fyysisesti, Hill ja Cera muistuttavat koomisia klassikkokaksikoita - Ohukainen ja Paksukainen, Abbott ja Costello, Aykroyd ja Belushi. Mutta he ovat nykyajan nuoria, konstikkaita ja vivahdeherkkiä”; ja lisäsi, ”Toivottavasti en kiroa elokuvaa vääränlaisella kehulla, kun sanon, että noin houreisen likaiseksi elokuvaksi Superbad on supersöpö.” Philadelphia Weeklyn Sean Burns sanoi ”2007: vuosi, jolloin Judd Apatow ja Seth Rogen pelastivat elokuvakomedian”, viittaus elokuvaan Paksuna, joka julkaistiin kesäkuussa. Newsweekin Devin Gordon sanoi ”Nörttien kosto -kierrätyksenä Superbad ei ole täydellinen. Mutta se on superlähellä.”

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Superbad Internet Movie Databasessa (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Superbad (2007) Box Office Mojo. Viitattu 1.4.2018.
Wikiquote-logo.svg
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Superbad.