Super Mario World 2: Yoshi’s Island

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Super Mario World 2: Yoshi’s Island
Kehittäjä Nintendo EAD
Julkaisija Nintendo
Jakelija Nintendo Switch Online
Ohjaaja Takashi Tezuka
Toshihiko Nakago
Shigefumi Hino
Hideki Konno
Tuottaja Shigeru Miyamoto
Taiteilija Yoshiaki Koizumi ja Hisashi Nogami
Säveltäjä Koji Kondo
Pelisarja Yoshi, Mario
Julkaistu SNES
  • JP 15. elokuuta 1995
  • NA 4. lokakuuta 1995
  • EU 6. lokakuuta 1995
Game Boy Advance
  • JP 20. syyskuuta 2002
  • NA 24. syyskuuta 2002
  • AUS 4. lokakuuta 2002
  • EU 11. lokakuuta 2002
Lajityyppi tasohyppely
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus CERO: A (kaikenikäisille)
ESRB: Kaikenikäisille
PEGI 3
USK 0
Alusta SNES, Game Boy Advance, Nintendo 3DS (Virtual Console)
Jakelumuoto pelimoduuli
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Super Mario World 2: Yoshi’s Island (julkaistiin Super Famicomille nimellä Super Mario: Yoshi Island) on Nintendon kehittämä ja julkaisema tasohyppelypeli, joka on julkaistu vuonna 1995 Super Nintendolle. Peli julkaistiin myös vuonna 2002 Game Boy Advancelle Super Mario Advance -pelisarjassa nimellä Yoshi’s Island: Super Mario Advance 3.

Vuonna 1998 Nintendo julkaisi Nintendo 64 -konsolilleen eräänlaisen jatko-osan pelille, nimeltään Yoshi’s Story. Peli itsessään oli lyhyempi ja yksinkertaisempi kuin edeltäjänsä, eikä saavuttanut yhtäläista menestystä. Pelille on tehty virallinen jatko-osa Nintendo DS:lle, nimeltään Yoshi’s Island DS.

Yoshi’s Island oli ensimmäinen peli, jossa Yoshi oli pääasiallisena pelihahmona Mario-pelissä. Pelissä useat eriväriset Yoshit kuljettavat Mario-vauvaa läpi kenttien. Kaikilla Yosheilla on samat ominaisuudet väriin katsomatta.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvakaappaus pelistä.

Peli alkaa näytöksellä, jossa haikara kuljettaa vastasyntyneita Mariota ja Luigia vanhempiensa luo. Koopavelho Kamek kuitenkin ennustaa tulevien putkimiesveljesten aiheuttavan harmia tulevaisuudessa ja päättää siepata heidät. Kamek onnistuukin kaappaamaan nuoren Luigin ja haikaran, mutta Mario putoaa kyydistä suoraan Yoshin selkään ja taivaalta putoaa myös haikaran määränpään osoittava kartta. Yoshit päättävät suojella nuorta Mariota ja samalla pohtivat suunnitelman Luigin ja heitä kuljettaneen haikaran pelastamiseksi, jotta lapset saataisiin vanhempiensa turvaan.

Ulkoasu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli käyttää Super FX 2 -apupiiriä sprite-grafiikan skaalaamiseksi ja polygoniefektien luontiin, jotka olivat aikanaan hyvinkin edistyneitä Super Nintendon peleille. Arvosteluissa etenkin pantiin merkille suuret hahmografiikat, jotka juuri olivat Super FX 2 -piirin vauhdittamia.

Pelin yksilöllinen värityskirjamainen ulkoasu on sanottu saaneen alkunsa erimielisyydestä Nintendon sisäisen arviointikomitean kanssa. Edellisen hittipelin Donkey Kong Countryn graafisen loiston edessä komitea määräsi Nintendon luottosuunnitelijan Shigeru Miyamoton luomaan samankaltaisia maisemia. Miyamoto taasen ei ollut kovinkaan ihastunut Donkey Kong Countryn tietokonemallinettuihin maisemiin, vaan muutti pelin graafisen ulkoasun näyttämään väriliiduilla ja vahaväreillä piirretylle ja vei sen uudelleen komitean arvioitavaksi, joka myönsi tehneensä virheen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]