Suopa-aaloe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suopa-aaloe
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophyta
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Asparagales
Heimo: Heinäpuukasvit Xanthorrhoeaceae
Alaheimo: Asphodeloideae
Suku: Aaloet Aloe
Laji: maculata
Kaksiosainen nimi

Aloe maculata
All.

Katso myös

  Suopa-aaloe Wikispeciesissä
  Suopa-aaloe Commonsissa

Kukkiva suopa-aaloe

Suopa-aaloe (Aloe maculata) on eteläafrikkalainen, soihtukasvien heimoon kuuluva aaloelaji.[1]

Suopa-aaloe on hyvin mukautuva laji ja hybridisoituu helposti muiden samankaltaisten aaleoiden kanssa, mikä vaikeuttaa joskus tunnistamista. Lehtien väri vaihtelee punaisesta vihreään, mutta niissä on aina erottuvia täpliä. Kukat vaihtelevat väriltään kirkkaan punaisesta keltaiseen, mutta ne ovat aina nipussa tasoterttuna. Kukinto kasvaa korkean, monihaaraisen varren päässä ja sen siemenet ovat myrkyllisiä.

Laji tunnettiin aiemmin nimellä Aloe saponaria (nimi, joka tuli latinan sanasta "sapo", joka tarkoittaa saippuaa, koska sen mahla muodostaa saippuavaahdon vedessä). Etelä-Afrikan kansallisen biodiversiteettiinstituutin (SANBI) mukaan sen hyväksytty nimi on Aloe maculata ("maculata" tarkoittaa pilkullista tai merkittyä).

Taksonomisesti se on osa aaloeiden sukua yhdessä Aloe petrophilan, Aloe umfoloziensisin, Aloe greatheadiin ja Aloe davyanan kanssa.

Suopa-aaloe on erittäin sopeutuvainen ja sitä esiintyy luonnollisesti monissa elinympäristöissä Etelä-Afrikassa, Zimbabwesta Kapin niemimaalle.

Kasvia on istutettu ympäri maailmaa suosittuna maisemakasvina lämpimillä aavikkoalueilla – erityisesti Yhdysvalloissa, missä se on suosituin koristeaaloe Arizonan Tucsonissa ja Kaliforniassa.

Suopa-aaloen lehdistä saatavaa geeliä on käytetty perinteisesti lääkkeenä mm. infektioiden, ruoansulatuskanavan sairauksien ja ihovaurioiden hoidossa.[2]

Alle 0 °C:n lämpötilat vahingoittavat kasveja, mutta ne toipuvat nopeasti. Sopivassa ilmastossa suopa-aaloe vaatii vain vähän huomiota.[3] Suopa-aaloe on erittäin suolankestävä, mikä tekee siitä hyvän kasvin merenrantapuutarhoissa kasvatettavaksi.[4]

Suopa-aaloen ja raita-aaloen hybridi on erittäin suosittu puutarhanhoidossa ja sitä käytetään maailmanlaajuisesti vesistöjen maisemointiin. Suopa-aaloet (ja jotkut sen monista hybrideistä) ovat matalakasvuisia ja leviävät tyviversojen avulla. Annettaessa kasvaa vapaasti, se muodostaa hyödyllisen maanpeitteen kuivilla alueilla. Sen pilkulliset lehdet houkuttelevat pölyttäjiä myös silloin, kun kasvit eivät ole kukinnassa. Suopa-aaloe kukkii kesällä usean viikon ajan, jolloin pölyttäjinä toimivat linnut ja hyönteiset vierailevat kukissa nektaria ja siitepölyä etsimässä.

  1. Aloe maculata www.plantzafrica.com. Viitattu 23.5.2022.
  2. Grace, Olwen M. et al.: Therapeutic uses of Aloe L. (Asphodelaceae) in southern Africa. Journal of Ethnopharmacology, 2008, nro 119(3), s. 604-614. ELSEVIER. doi:10.1016/j.jep.2008.07.002.
  3. Aloe saponaira web.archive.org. 27.9.2011. Arkistoitu 27.9.2011. Viitattu 23.5.2022.
  4. Floridata floridata.com. Viitattu 23.5.2022.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Aloe maculata