Suontee

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo järvestä Joutsassa. Suontee on myös kylä Suonenjoella ja Suontienselkää Suonenjoella kutsutaan välillä nimellä Suontee.
Suontee
Suontee from Marjotaipaleentie.jpg
Valtiot SuomiView and modify data on Wikidata
Paikkakunta Joutsa, Hirvensalmi ja Pertunmaa
Koordinaatit 61°39′14″N, 26°29′38″E
Järvinumero 14.851.1.001View and modify data on Wikidata
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 94,1 m
Rantaviiva 233,8 km [1]
Pinta-ala 143 km²
Tilavuus 0,7 km³
Keskisyvyys 8,8 m
Suurin syvyys 43,65 m [2]
Valuma-alue 483 km2View and modify data on Wikidata
Keskivirtaama 5,6 m³/s
Suontee

Suontee on laaja, kirkasvetinen ja todella kalaisa järvi Joutsan, Hirvensalmen ja Pertunmaan kuntien alueella Keski-Suomessa ja Etelä-Savossa. Se on Suomen 34. suurin järvi, pinta-ala on 149 km². Saaria järven alueella on 534.

Suontee on Kymijoen vesistön Sysmän reitin latvajärvi ja sen vedet laskevat Joutsan kirkonkylän kohdalta Viheri-järven kautta Päijänteeseen. Suonteen eteläosa eli Ylä-Suontee on luonnontilaisempi kuin Suonteen pohjoisosa eli Ala-Suontee. Ylä-Suontee kuuluu Etelä-Savon maakuntaan ja se on suojeltu Natura-alue. Siellä on runsaasti kallioisia pikkusaaria. Rannat ovat huomattavassa määrin kivikkorantoja, alavimmilla rannoilla myös hiekkarantoja. Alue on linnustollisesti merkittävä.[3][2] Suonteen pohjoisosa kuuluu kokonaisuudessaan Keski-Suomen maakuntaan ja eteläosasta noin puolet. Järven suurimmat selät ovat Pohjois-Suonteen Saposelkä, Kotkatselkä ja Kataatselkä ja Etelä-Suonteen Hautoselkä, Kämpinselkä ja Kotkatselkä.

Suurin osa Joutsan ja Hirvensalmen vapaa-ajan asunnoista sijaitsee Suonteen rannoilla. Vedenlaatuluokitukseltaan järvi on joko erinomainen tai hyvä.

Suonteeseen laski aiemmin Puulavesi, mutta vuosina 1831-1854 rakennetun Kissakosken kanavan perkaaminen laski Puulan pintaa 2,5 metriä, jolloin Puula siirtyi Mäntyharjun reitin vesistöksi.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Panoraama Suonteelta 2012
Panoraama Suonteelta 2012

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kalastus.net Suontee
  2. a b Suontee. Järviwiki. Viitattu 28.7.2021.
  3. Natura-alueet Ympäristö.fi [vanhentunut linkki]


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.