Suomen ympäristöhallinto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen ympäristöhallinto muodostuu ympäristöministeriöstä ja TEM:n hallinnonalalla toimivien alueellisten elinkeino,- liikenne- ja ympäristökeskusten ympäristö- ja luonnonvarat -vastuualueista, aluehallintovirastojen ympäristölupavastuualueista, Suomen ympäristökeskuksesta sekä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksesta. Ympäristöministeriö ohjaa Metsähallitusta ja Metsäntutkimuslaitosta luonnonsuojeluasioissa. Maa- ja metsätalousministeriö ohjaa alueellisia ELY:jä sekä Suomen ympäristökeskusta vesivarojen käytön ja hoidon asioissa.

Ympäristöhallinto toimii hyvän elinympäristön aikaansaamiseksi, luonnon toimintakyvyn turvaamiseksi ja asunto-olojen parantamiseksi.

Ympäristöhallinnon osat ja niiden tehtävät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ympäristöhallinnon tehtävänä on edistää kestävää kehitystä ja kansalaisten hyvinvointia.

Ympäristöministeriö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Ympäristöministeriö

Suomen ympäristökeskus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Suomen ympäristökeskus

Suomen ympäristökeskus (Syke) tukee tutkimustoiminnallaan ja asiantuntemuksellaan muuta ympäristöhallintoa sekä muita viranomaisia.

Aluehallintovirastojen ympäristölupavastuualueet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Aluehallintovirasto

Aluehallintovirastojen ympäristölupavastuualueet käsittelevät ympäristönsuojelulain ja vesilain mukaisiin hankkeisiin liittyviä ympäristölupahakemuksia.

ELY:jen ympäristö- ja luonnonvarat -vastuualue

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten Y-vastuualueet toimivat paikallisena valvontaviranomaisena omalla alueellaan. Lisäksi ne tarjoavat ympäristöasioihin liittyvää neuvontaa ja tietoa.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää asumiseen ja rakentamisen liittyviä avustuksia, tukia ja takauksia sekä ohjaa ja valvoo ARA-asuntokannan käyttöä. ARA on myös mukana asumisen kehittämiseen ja asuntomarkkinoiden asiantuntijuuteen liittyvissä hankkeissa ja tuottaa alan tietopalvelua.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]