Suomen ensimmäinen televisiolähetys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kameramies Eero Lappalainen, juontaja Lasse Pöysti ja näyttelijä Helena Vinkka valmistautumassa ensimmäiseen lähetykseen Helsingissä osoitteessa Albertinkatu 40–42.
Yleisradiossa odotetaan ensimmäisen televisiolähetyksen alkua. Vasemmalta Olavi Paavolainen, Tuomo Porvari, Leo Meller, Saara Palmgren istumassa ja hänen takanaan Matti Wihuri. Äärimmäisenä oikealla Erkki Leppänen.

Suomen ensimmäinen televisiolähetys esitettiin 24. toukokuuta 1955. Radioinsinööriseuran syyskokouksessa vuonna 1954 oli perustettu televisiokerho, joka jakautui kuvalähetinryhmään, äänilähetinryhmään ja antenniryhmään, tavoitteenaan ensimmäisen koelähetyksen toteuttaminen keväällä 1955. Kuvalähettimen rakensivat tekniikan ylioppilaat Erkki Larkka ja Juhani Hämäläinen. Larkasta tuli myöhemmin Yleisradion teknillinen johtaja. Äänilähettimen rakensivat televisiokerhon yleisradiolaiset jäsenet. Antenni toteutettiin kerhon sihteerin, diplomi-insinööri Martti Tiurin ohjeiden mukaan. Televisiostudio rakennettiin Teknillisen korkeakoulun radiolaboratorion suurimpaan saliin Helsingin Albertinkadulla. Studion lattiapinta-ala oli 45 neliömetriä.

Lähetystä seuraamaan kutsuttiin yli viisikymmentä henkilöä. Vastaanottimia oli viisitoista eri puolilla Helsinkiä. Virityskuvaa musiikin kera alettiin lähettää kello 16.00. Varsinainen ohjelma alkoi 16.30 Polyteknikkojen kuoron kvartetilla ja korkeakoulun rehtorin B. Wuolteen avaussanoilla. Kameroita oli yksi. Ohjelman juonsi näyttelijä Lasse Pöysti. Mukana olivat myös taiteilijat Helena Vinkka, Rauha Rentola sekä Maikki Länsiö. Ruotsinkielistäkin ohjelmaa oli: taiteilijat Birgitta Ulfsson ja Nils Brandt esittivät sketsin Armi ja Gil junassa. Lapsille tarjottiin Mona Leon nukketeatteria. Ohjelmassa oli myös hypnoosia ja uutiskatsauksia. Tunnin mittainen lähetys päättyi sääkatsaukseen ja stipendien jakoon Hämäläiselle ja Larkalle. Lopuksi professori Jouko Pohjanpalo hyvästeli yleisön sanomalla: ”Ei vain kuulemiin vaan myös näkemiin!” Lähetystä ei tallennettu.

Säännöllinen televisiotoiminta Suomessa alkoi vuonna 1956 kahdella viikoittaisella lähetyksellä. Ensimmäinen väritelevisiolähetys ilman kaapelia toteutettiin 24. toukokuuta 1960.

Stockmannin kutsuvierasohjelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stockmannin tavaratalossa Helsingin Aleksanterinkadulla esitettiin kaapeleiden välityksellä ensimmäinen televisiolähetys kutsuvierastilaisuutena 18. marraskuuta 1950 kello 13.00. Mukana olivat muun muassa apulaiskaupunginjohtaja Erik von Frenckell sekä taiteilijat George de Godzinsky ja Ella Eronen. Stockmann järjesti asiakkailleen parin viikon ajan maksullisia televisionäytöksiä, joissa kuuluttajana oli näyttelijä Kyllikki Forssell. Samalla esiteltiin General Electricin valmistamia televisiovastaanottimia.

Tekniset tiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muistokyltti Albertinkatu 40–42:n seinällä.

Televisiokameraa käyttivät diplomi-insinööri E. Lappalainen ja ohjaaja Nils Holm. Lähetyksen viivaluku oli 625, kuvalähettimen jaksoluku oli 203,25 MHz ja teho 40 wattia. Äänilähettimen taajuus oli 208,75 MHz ja teho viisitoista wattia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]