Suomen Sukuhistoriallinen yhdistys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen Sukuhistoriallinen yhdistys ry (SSHY) on valtakunnallinen taloudellista voittoa tavoittelematon sukututkimusalan yhdistys. Se edistää suku- ja henkilöhistoriallista tutkimusta, tallentaa sukututkimuksellisesti tärkeää arkistomateriaalia ja julkaisee sitä digitaalisessa muodossa internetissä. Yhdistys on perustettu vuonna 2004 ja sen kotipaikka on Helsinki. yhdistyksen jäsenmäärä on noin 20 000.[1]

Yhdistyksen painopiste on sen hallinnoima digitaalinen kuva-arkisto, joka mahdollistaa sukututkimukseen liittyvän arkistomateriaalin tutkimisen internetissä. Lisäksi yhdistys muun muassa järjestää jäsenistölleen koulutusta ja tapahtumia.

SSHY:n digitaalinen arkisto (Digiarkisto)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistys hallinnoi ja julkaisee internetissä digitaalista kuva-arkistoa. Se koostuu mikrofilmeiltä ja -korteilta sekä alkuperäisaineistosta digitoiduista kuvista. Digitaalisessa arkistossa on noin 9 000 000 kuvasivua. Aineistoa digitoidaan jatkuvasti lisää valtaosin vapaaehtoisvoimin.[2]

Vanhempi mikrofilmeistä ja -korteista digitoitu kirkonkirja-aineisto on internetissä täysin vapaasti tarkasteltavissa. Lisäksi kuvatietokannassa on yhdistyksen jäsenille varattua materiaalia. Se käsittää muun muassa sekä uudempia (100-125-vuotisia) kirkonkirjoja että sotilasasiakirjoja, läänintilejä, tuomiokirjoja ja poliisilaitosten aineistoja, jotka ovat suurelta osin kuvattu alkuperäislähteistä.

Digitoidun kuvan avulla sukututkijat saavat käyttöönsä lähes alkuperäistä lähdettä vastaavan materiaalin. Järjestelmä eroaa esimerkiksi Suomen Sukututkimusseuran HisKi-projektista, jossa lähdemateriaali on valmiiksi tulkittu tekstimuotoiseksi tietokannaksi. SSHY:n kuvat tulkitsee kukin tutkija itse. Kuva alkuperäisestä tekstistä on helposti internetissä saatavissa. SSHY:n kuva-arkiston avulla voidaan esimerkiksi tarkistaa HisKi-projektiin tallennettuja tietoja.

SSHY:n wiki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistyksellä on myös sukututkimusaiheinen wiki (Digi-Wiki), johon on koottu tietoa lähinnä kylistä ja taloista pitäjittäin Kansallisarkiston digitaaliarkistossa julkaistujen maakirjojen mukaan. Luettelo ei kuitenkaan ole vielä täydellinen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. SSHY: SSHY ry.
  2. SSHY: Ajankohtaista - Digiarkiston kehitys.lähde tarkemmin?

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]