Suomen Puheopisto

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomen Puheopisto
Suomen Puheopisto logo.jpg
Yritysmuoto Osakeyhtiö
Perustettu 1947
Toimitusjohtaja Marsa Bäck
Kotipaikka Helsinki, Suomi
Toimiala viestintä- ja vuorovaikutustaitojen koulutus- ja konsultointipalvelut
Kotisivu www.puheopisto.fi

Suomen Puheopisto on vuonna 1947 perustettu viestintä- ja vuorovaikutustaitojen koulutusta ja konsultointia tarjoava yritys. Puheopisto järjestää valmennusta yrityksille ja yhteisöille intensiivisinä lyhytkoulutuksina ja pitkäjännitteisinä prosesseina. Puheopisto tarjoaa myös kaikille avoimia vuorovaikutustaitojen koulutuksia.

Suomen Puheopisto on erikoistunut vaativissa esiintymis-, neuvottelu- ja palvelutilanteissa toimivien henkilöiden viestintätaitojen kehittämiseen.

Suomen Puheopiston toimisto- ja koulutustilat ovat Helsingissä. Viiden työntekijän toimistoa johtaa toimitusjohtaja Marsa Bäck. Lisäksi Puheopisto työllistää useita viestinnän freelance-kouluttajia.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Puheopisto perustettiin vuonna 1947 suomalaisen puhetaidon kehittämiseksi. Aloitteen teki Helsingin kansakoulunopettajien suullisen esitystaidon neuvojana toimiva opettaja ja lausuja Eero Salola. Muita perustajajäseniä olivat Antti Sovijärvi, Kaarlo Marjanen, Iiro Kaikko ja Ebba Jacobson-Lilius.

Aluksi toiminta jakaantui kolmeen opetuslinjaan. Korkeakoululinja tähtäsi korkeakouluopintoihin rinnastettavaksi ja oli tarkoitettu puhealalle päätyökseen aikoville. Opistolinjalla kehitettiin puhetaidon perusvalmiuksia yhden lukukauden ajan. Kurssilinjan lyhyet kurssit suunnattiin eri ammattiryhmille ja puheongelmista kärsiville.

Korkeakoululinja vakiintui kaksi ja puoli vuotta kestäväksi iltaopiskeluksi, ja tutkinnolle annettiin nimi logonomi. Kun kahdestoista ja viimeinen logonomikurssi valmistui keväällä 1980, logonomeja oli valmistunut Suomen Puheopistosta kaikkiaan yli 300. Puheopiston tarjoama logonomikoulutus on osa suomalaisen puhetaidon opettamisen ja puheviestintätieteen kehittymisen historiaa.

Puheopisto avasi keväällä 1951 puhevikaisneuvolan, jossa puheongelmista kärsivät saivat apua. Syksyllä 1963 aloitti toimintansa Puheopiston puhe- ja kuulovikaisille lapsille tarkoitettu päiväkerho, joka myöhemmin muuttui erityispäiväkodiksi puhehäiriöisille lapsille. Päiväkoti lopetti toimintansa 1991.

1970-luvulta alkaen Puheopistossa panostettiin enenevässä määrin järjestöille ja yrityksille suunnattuihin tilauskoulutuksiin. Puheterapiapalvelut päätettiin ulkoistaa vuonna 2003. Pitkällisen prosessin tuloksena Suomen Puheopisto yhtiöitettiin 3. toukokuuta 2007.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Grahn, Tiina 1997: Viisi vuosikymmentäntä puheen puolesta: Suomen Puheopisto 1947–1997. Teoksessa Leena Huotari (toim.): Puheen maailma: Näkemyksiä ja visiota puhumisesta, kuuntelemisesta ja vuorovaikutuksesta. Helsinki: Oy Edita Ab.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]