Suomen Geologinen Seura

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen Geologinen Seura (SGS, oik. Suomen Geologinen Seura - Geologiska Sällskapet i Finland ry) on suurin ja vanhin geologian alan yhdistys Suomessa. Se perustettiin vuonna 1886 ja jäseniä siinä on noin 900. Järjestö julkaisee omaa vertaisarvioitua tiedejulkaisua ja järjestää geologian alan tutkimusta edistäviä tapahtumia.

Yhdistyksen puheenjohtaja on tavallisesti geologian alalla tunnettu tutkija tai tutkimusjohtaja. Hallitukseen valitaan tyypillisesti alan tutkijoita ja konsultteja. Aiempia puheenjohtajia ovat olleet mm. Ilmari Haapala, Carl Ehlers, Mikael Fortelius ja Elias Ekdahl.

Julkaisutoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seura julkaisee vertaisarvioitua tiedejulkaisua Bulletin of the Geological Society of Finland[1]. Julkaisu ilmestyy kahdesti vuodessa.

Seuran jäsenlehti Geologi perustettiin 1949. Se julkaisee alan uutisia, katsauksia ja artikkeleita. Lehteä jaellaan SGS:n jäsenten keskuuteen, joihinkin kirjastoihin ja alan harrastajille.

Muu toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistys järjestää useita kertoja vuodessa tieteellisiä kokouksia, jotka pidetään tavallisesti Tieteiden talolla Helsingissä[2]. Kokouksissa geologian alan asiantuntijat pitävät esitelmiä.

Lisäksi yhdistys osallistuu erilaisten tapahtumien, kuten tieteellisten konferenssien ja ekskursioiden järjestämiseen. Ekskursioita järjestetään lähes joka vuosi joko Suomeen tai ulkomaille.[3]

Eskola-mitali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen merkittävin geologian alan tutkimuspalkinto on Suomen geologisen seuran jakama Pentti Eskolan mukaan nimetty Eskola-mitali. Mitali on 18 karaatin kultaa, painaa 158 grammaa ja sen on suunnitellut kuvanveistäjä Heikki Häiväoja. Ensimmäinen Eskola-mitali annettiin Pentti Eskolalle. Mitalin vastaanottajat ovat listassa (myöntövuosi suluissa)[4]:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Scimago Journal & Country Rank scimagojr.com. Viitattu 7.1.2020.
  2. Geologian seuran kokoukset geologinenseura.fi.
  3. Suomen geologinen seura: Geologi-lehtien arkisto geologinenseura.fi.
  4. Papunen, Heikki: Eskola-mitalisti prof. Heikki Papusen kiitospuhe Geologi-lehti. 2016. Suomen geologinen seura. Viitattu 5.1.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai ei-kaupalliseen organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.