Suomen Atlantti-Seura

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen Atlantti-Seura ry (ruots. Finlands Atlantsällskap rf, engl. Atlantic Council of Finland) on avoin ja puoluepoliittisesti riippumaton suomalainen kansalaisjärjestö.[1] Sääntöjensä mukaan seura edistää "euro-atlanttista, erityisesti Natoon ja Euroopan unioniin liittyvää ulko- ja turvallisuuspoliittista keskustelua, tutkimusta ja koulutusta Suomessa".[1] Seura toimii kohtaamispaikkana ulko- ja turvallisuuspolitiikasta kiinnostuneille suomalaisille.[1] Se tarjoaa foorumin transatlanttisten kysymysten käsittelylle Suomessa.[1] Tarkoituksensa toteuttamiseksi seura järjestää keskustelutilaisuuksia ja seminaareja ajankohtaisista aiheista sekä harjoittaa julkaisu- ja koulutustoimintaa.[1] Suomen Atlantti-Seura on perustettu 16. joulukuuta 1999.[1] Järjestön puheenjohtaja on Jyrki Katainen.

Organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Atlantti-Seuralla on puheenjohtaja, kaksi varapuheenjohtajaa, hallitus ja pääsihteeri. Seuran puheenjohtajana toimii pankinjohtaja, entinen Euroopan komission varapuheenjohtaja ja pääministeri Jyrki Katainen. Varapuheenjohtajina toimivat kansanedustaja, Yhdysvaltain politiikan tutkija Jani Kokko ja EU- ja ulkopolitiikan asiantuntija Jari Haapiainen. Pääsihteerinä toimii VTM Terhi Suominen.[2]

Suomen Atlantti-Seuran vuoden 2024 hallitukseen kuuluvat Suomen Nato-edustuston päällikkö, suurlähettiläs Piritta Asunmaa, kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsberg, puolustusministeriön puolustuspoliittisen osaston osastopäällikkö, ylijohtaja Janne Kuusela, Merisotakoulun johtaja, kommodori Tuomo Mero, kansanedustaja, filosofian tohtori Sakari Puisto, Helsingin Sanomien päätoimittaja Laura Saarikoski, ministeri Pertti Salolainen, TELAn toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes, Euroopan parlamentin jäsen Henna Virkkunen ja senior adviser Stefan Wallin.[2]

Suomen Atlantti-Seuran ensimmäisenä puheenjohtajana toimi ministeri Jaakko Iloniemi (1999–2001). Häntä seurasivat tehtävässä ministeri Paavo Rantanen (2002–2004), Elinkeinoelämän Valtuuskunta EVAn johtaja, tohtori Risto E. J. Penttilä (2005–2008) ja ministeri Liisa Jaakonsaari (2009-2023). Suomen Atlantti-Seura on kutsunut kunniapuheenjohtajikseen ministeri Jaakko Iloniemen, ministeri Paavo Rantasen ja ministeri Liisa Jaakonsaaren.

Puheenjohtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Atlantti-Seurassa on yli tuhat jäsentä. Eri yhteiskunnan aloja edustavaa jäsenkuntaa yhdistää kiinnostus Natoon ja transatlanttisiin ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksiin. Yhdistykseen varsinaiseksi jäseneksi voidaan hyväksyä henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen. Kannattavaksi jäseneksi voidaan hyväksyä yksityinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen tarkoitusta ja toimintaa. Varsinaiset jäsenet ja kannattavat jäsenet hyväksyy hakemuksesta yhdistyksen hallitus.

Seuralla on ollut vuodesta 2003 lähtien alle 35-vuotiaille jäsenilleen Suomen Atlantti-Seuran Nuoret -verkosto, johon kuuluu noin 150 nuorta yhdistyksen jäsentä. Suomen Atlantti-Seuran Nuoret, joka kansainvälisesti tunnetaan nimellä YATA Finland, on vuodesta 2003 kuulunut kansallisten Atlantti-Seurojen kansainväliseen kattojärjestöön YATA Internationaliin. Suomen Atlantti-Seuran Nuorten puheenjohtajana toimii oikeustieteen ylioppilas Eelis Ojala ja Nuorten pääsihteerinä Max Nyberg, joka opiskelee historiaa ja kansainvälisiä suhteita King's Collegessa Lontoossa. [3]

Kansainvälinen toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Atlantti-Seura on Atlantic Treaty Associationin (ATA) jäsen.[4] ATA on 37 kansallisen Atlantti-Seuran sateenvarjojärjestö, joka on perustettu vuonna 1954.[4] ATAn varsinaisia jäseniä ovat Naton jäsenmaiden Atlantti-Seurat ja liitännäisjäseniä Naton rauhankumppanuusmaiden Atlantti-Seurat.[4] Suomen Atlantti-Seurasta tuli liitännäisjäsen Budapestissä vuonna 2000 järjestetyssä ATAn 46. yleiskokouksessa ja varsinainen jäsen 4.4.2023 Suomen Nato-jäsenyyden myötä.[4] Suomen Atlantti-Seura osallistuu aktiivisesti kansainväliseen ATA-verkoston toimintaan ja muiden Atlantti-Seurojen järjestämiin tapahtumiin. ATAn sihteeristö sijaitsee Brysselissä ja sen puheenjohtajana toimii kreikkalainen Theodossios Georgiou. Suomen Atlantti-Seuran pääsihteeri Terhi Suominen on valittu ensimmäisenä suomalaisena ATAn varapresidentiksi.

ATAn nuorisoverkosto Youth Atlantic Treaty Association YATA perustettiin vuonna 1996 ja se on yli 24 YATAn kansallisen nuorisojärjestön verkosto, joka kokoaa yhteen euro-atlanttisesta ja kansainvälisestä turvallisuuspolitiikasta kiinnostuneita nuoria ammattilaisia, yliopisto-opiskelijoita ja tutkijoita. Kansalliset YATAt, Suomessa Suomen Atlantti-Seuran Nuoret, toimivat kansallisten Atlantti-Seurojen yhteydessä.

YATA on nuorisoverkosto, jonka tavoitteena on edistää transatlanttista sidettä ja Pohjois-Atlantin sopimukseen sisältyviä arvoja: Turvallisuutta, demokratiaa ja oikeusvaltioperiaatteita. YATA edistää nuorten sitoutumista ja transatlanttista yhteistyötä kansainvälisen turvallisuuden ja puolustuksen aloilla. YATA pyrkii kouluttamaan ja edistämään Naton ja kumppanimaiden nuorten yhteistyötä, luomaan vastuullisia tulevaisuuden johtajia, jotka ovat sitoutuneet Pohjois-Atlantin sopimuksen arvoihin ja ymmärtävät selkeästi nykyiset ja tulevat turvallisuushaasteet.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f Suomen Atlantti-Seura atlanttiseura.fi. Viitattu 29.1.2024.
  2. a b Organisaatio Suomen Atlantti-Seura. Viitattu 21.7.2023.
  3. Nuoret | Suomen Atlantti-Seura atlanttiseura.fi. Viitattu 29.1.2024.
  4. a b c d Kansainvälinen toiminta | Suomen Atlantti-Seura atlanttiseura.fi. Viitattu 29.1.2024.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]