Suomen Pankin talo (Tampere)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomen Pankin talo Hämeenkadun toiselta puolelta nähtynä. Kuva lokakuulta 2013.

Suomen Pankin talo on Tampereella Hämeenkadun ja Hatanpään valtatien kulmauksessa sijaitseva 7-kerroksinen liike- ja toimistotalo, joka valmistui vuonna 1943. Talon on suunnitellut arkkitehti Harry W. Schreck.

Suomen Pankin talon rakennustyöt alkoivat syyskuussa 1940, mutta jatkosodan alkamisen vuoksi työt viivästyivät niin, että talo valmistui vasta talvella 1943. Talon paikalla sijaitsi aiemmin Scheelen apteekki, joka oli apteekkari Amil Schéelen 1890-luvun alussa rakennuttama puutalo.

Taloon sijoittui Suomen Pankin Tampereen-konttorin lisäksi Yleisradion Tampereen studio, Aero Oy:n matkatoimisto sekä talon kattokerrokseen Alkon Kansanravintolat Oy:n Hämeensilta-ravintola. Talossa oli sen valmistuessa ajankohtaan nähden hyvin nykyaikainen ilmastointijärjestelmä.

Suomen Pankin talon julkisivut on verhoiltu vaaleanpunertavilla Kurun graniittilaatoilla, katutason seinät Vehmaan punaisella graniitilla ja pankkisalin sisäänkäynnin ympäristö Jyväskylän mustalla graniitilla. Julkisivussa on Gunnar Finnen tekemä kylväjää ja sadonkorjaajaa esittävä korkokuva. Ylintä kattokerrosta laajennettiin vuonna 1965, jolloin sinne tehtiin muun muassa näköalaikkunat.

Suomen Pankki myi talon vuonna 2012 yksityiselle kiinteistösijoittajalle ja pankin Tampereen-konttorin toiminta päättyi saman vuoden lopulla.

Suomen Pankin talon rakennustyömaa on yhtenä tapahtumapaikkana Hannu Salaman romaanin Siinä näkijä missä tekijä jatkosodan aikaan sijoittuvissa kuvauksissa. Hannu Salaman isä, sähköasentaja Sulo ”Santtu” Salama, oli ollut vuonna 1942 mukana rakennustöissä, ja Tampereen sosialidemokraattisen nuorisoseuran vastarintaryhmässä mukana ollut Sakari Selin (romaanin Reino Tammelund) kuului hänen työporukkaansa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]