Suolakkosorsa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suolakkosorsa
Mottled Duck at Bailey Tract Pond.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Sorsalinnut Anseriformes
Heimo: Sorsat Anatidae
Alaheimo: Puolisukeltajat Anatinae
Suku: Sorsat Anas
Laji: fulvigula
Kaksiosainen nimi

Anas fulvigula
Ridgway, 1874

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Suolakkosorsa Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Suolakkosorsa Commonsissa

Suolakkosorsa (Anas fulvigula) on keskikokoinen puolisukeltaja. Ulkonäöltään se on naarassinisorsan ja nokisorsan välillä. Se on läheistä sukua molemmille lajeille, ja sen on joskus harkittu olevan nokisorsan alalaji, mutta tämä käsitys ei pidä paikkaansa.

On kaksi selvää suolakkosorsapopulaatiota. Toinen populaatio, A. fulvigula maculosa, elää Meksikonlahden rannikolla Alabaman ja Tamaulipaksen välillä. Toinen populaatio, A. fulvigula fulvigula, asuu Keski- ja Etelä-Floridassa ja joskus eksyy Pohjois-Georgiaan.

Suolakkosorsan luontaisia saalistajia ovat: harmaakettu (Urocyon cinereoargenteus), kettu (Vulpes vulpes), minkki (Neovison vison), amerikansaukko (Lontra canadensis), haisunäätä (Mephitis mephitis), siiselit (Spermophilus), pesukarhu (Procyon lotor), sinisuohaukka (Circus cyaneus), muuttohaukka (Falco peregrinus), mississippinalligaattori (Alligator mississippiensis), näykkijäkilpikonna (Chelydra serpentina), härkäsammakko (Lithobates catesbeianus) ja isobassi (Micropterus salmoides).[2]

Suolakkosorsa on kaikkiruokainen ja syö vesikasveja, ruohoja, hyönteisiä, etanoita ja joskus pieniä kaloja sekä nuorena hyönteisiä ja muita selkärangattomia.[3]


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Anas fulvigula IUCN Red List of Threatened Species. Version 2017.2. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 1.12.2017. (englanniksi)
  2. University of Michigan, Animal Diversity Web (ADW): Anas fulvigula mottled duck (englanniksi)
  3. Mottled Duck Audubon. 13.11.2014. Viitattu 28.3.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]