Suojavyöhyke

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pusikkoinen suojavyöhyke pienen virran varrella Iowan osavaltiossa, Yhdysvalloissa

Suojavyöhyke tai suojakaista on viljellyn alueen vieressä oleva maakaistale, jolla kasvatetaan monivuotisia kasveja maanviljelyn aiheuttamien ympäristöhaittojen vähentämiseksi. Erityisesti suojavyöhykkeitä sijaitsee vesistöjen suuntaisesti jokien ja järvien varsilla. Suojavyöhyke voi olla kesannolla oleva tai pusikoitumaan päästetty kaistale.

Suojavyöhyke vähentää ravinteiden ja pintamaan valumista viljelyalueelta pois.[1] Kun pintamaata valuu jokeen vähemmän, vesi on kirkkaampaa ja pintamaata ei sedimentoidu vesistön pohjaan yhtä paljon. Myöskään mereen tai järveen laskiessa joki ei samenna suurempaa vesistöä samalla lailla.

Suojavyöhyke myös pienentää vesistöjen ravinnekuormitusta ja sitä kautta vähentää vesistöjen rehevöitymistä. Rehevöitymisen vähentämisessä suojakaistaleet ovat tärkeässä osassa lannoitteiden käytön vähentämisen ja jätevesien puhdistamisen ohella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lahti, Kimmo & Rönkä, Antti: Biologia: Ympäristöekologia. Helsinki: WSOY oppimateriaalit, 2006. ISBN 951-0-29702-X.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Buffer Strips: Common Sense Conservation Natural Resources Conservation Service (NRCS). United States Department of Agriculture (USDA). Arkistoitu 2.2.2019. Viitattu 2.2.2019. (englanniksi)
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.