Sulka (yritys)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sulka Oy oli Saimaalla laivaliikennettä harjoittanut yritys, jolla oli myös oma telakka ja konepaja Savonlinnan Pääskyniemessä.

Yhtiö perustettiin 1916 nimellä Savonlinnan Puutavara Oy ja sen perustajina olivat liikemies Nestori Kojonen ja laivuri Juho Heltimoinen. Vuonna 1917 rakennettiin Savonlinnan Pääskyniemeen telakka ja konepaja yhtiön höyrylotjien telakointia ja korjausta varten. Pääskyniemen telakalla rakennettiin myös pari uutta höyrylotjaa: Pääskyniemi vuonna 1918 ja Uolevi 1924. Jälkimmäinen tuli myöhemmin tunnetuksi Kaunis Veera eli Ballaadi Saimaalta -elokuvan (1950) Prinsessa Armada -höyrylotjana.

Yhtiö nimeksi muuttui 1923 Kojonen & K:ni Oy ja tässä yhteydessä yhtiön pääkonttori siirtyi Savonlinnasta Viipuriin. Vuonna 1936 yhtiön nimeksi vaihtui Sulka Oy. Sulka fuusioitiin Nestori Kojosen hallitsemaan Repola-Viipuri-yhtiöön 1941 ja tämän mukana siitä tuli osa Rauma-Repola-konsernia vuonna 1952. Pääskyniemen telakan toiminta päättyi lopullisesti 1985, kun sen alue myytiin asuntoalueeksi rakennusyhtiö Ra-Holle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]