Sukeltajan lippu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomessa käytössä oleva sukeltajan lippu
A-lippu kertoo, että sukeltaja on vedessä

Sukeltajan lippu on viestilippu, jolla varoitetaan muita vesillä kulkijoita, kun sukellus on käynnissä vesistöalueella. Alusta tai kohdetta, joka on merkitty tällä lipulla tulee antaa tilaa ja ohittaa mahdollisuuksien mukaan sammutetuin koneinlähde?. Lippua kantava alus ei voi käyttää konettaan ja sen liikkumiskyky on rajoittunut. Lippu laitetaan näkyvälle paikalle esille, esimerkiksi veneen mastoon, josta se näkyy hyvin. Lipun tulee olla kiinteä 100 × 120 cm levy. Lippu on valaistava pimeän aikana.

A-signaalilippu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lippu on Suomessa, Saksassa, Isossa-Britanniassa, Irlannissa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Etelä-Afrikassa ja Keniassa kansainvälisen signaalikirjan mukainen alfa-lippu (A).[1] Väriltään se on sinivalkoinen, ja sen määräkoko on 100 × 120 cm. Sukeltajan lipun tulee olla kiinteälevy ja se on sijoitettava näkyvästi.

Lippu otettiin Suomessa käyttöön uusien meriteiden sääntöjen myötä vuoden 1981 alusta. Sitä ennen se merkitsi signaalistossa "Suoritan nopeuskoeajoa".

Diver Down Flag[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikassa käytössä oleva sukeltajan lippu

Amerikkalainen sukeltajanlippu on kirkkaanpunainen ja siinä on vino, valkoinen raita. Lippu on käytössä myös Italiassa ja Kanadassa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pekka Mattila & Timo Vikman:: Sukellus. Suomen urheilusukeltajain liitto, 1989. ISBN 952-90-0482-6.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]