Sukellusmaski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sukellusmaski on sukellusväline, joka mahdollistaa tarkan näkemisen veden alla.

Tavallisin sukellusmaski on ns. puolimaski joka peittää sekä silmät että nenän. Vanhimmissa malleissa oli pyöreä tai soikea lasi, mutta sittemmin on tullut hyvin suosituksi erillisillä linsseillä varustettu malli, johon voidaan vaihtaa silmälaseja vastaavia optisia linssejä. Maskin tyhjennys veden alla kuuluu sukelluskurssin perusasioihin. Tyhjentäminen tapahtuu puhaltamalla maskiin nenän kautta ilmaa ja päästämällä vesi alakautta pois.

Sukelluksessa käytetään myös kokokasvomaskia. Cressi Scuba-mallinen maski on koko kasvojen kokoiseksi venytetty tavallinen maski. Kasvojen alaosan peittää kumiosa, jossa suun kohdalla on vahvistettu aukko hengityssäätimelle. Kokokasvomaskeissa paineilma on johdettu koko maskin alueelle eikä erillistä suukappaletta ole, hengityssäädin on niissä rakenteellinen osa kokonaisuutta ja mikrofonin käyttö ja siten puhuminen on mahdollista. Maskin pehmeät osat valmistetaan yleensä silikonista ja sen lasin tulee olla karkaistu. Jos maskia käyttävällä henkilöllä on taittovirhettä, voidaan maskiin hioa taittovirheen korjaava linssi. [1]

Aiemmin on ollut olemassa myös yksinomaan silmät peittäviä sukelluslaseja, joihin liittyi erikseen kaksi letkullista kumipalloa. Sukellettaessa paine puristi palloja ja näin tasasi silmäsuojuksien painetta. Menetelmää käytettiin etupäässä helmenkalastuksessa, joskin sielläkin se syrjäytyi normaalin puolimaskin tieltä: kumipallot toimivat vain muutamien metrien syvyyteen asti.

  1. Hughes, Mette; Rasmussen, Jan; Jensen, Soren Bergh; Arentrup, Torsten; Borris, Jan: ”2.Varusteet”, Laitesukelluksen peruskussi, s. 15-16. Suomentanut Kaikumo, Pekka. Sukeltajaliitto ry, 2013.