Sukakampelat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sukakampelat
Oliivikampela (Paralichthys olivaceus)
Oliivikampela (Paralichthys olivaceus)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Kampelakalat Pleuronectiformes
Heimo: Sukakampelat
Paralichthyidae
Regan, 1910
Katso myös

  Sukakampelat Wikispeciesissä
  Sukakampelat Commonsissa

Sukakampelat (Paralichthyidae) on kampelakaloihin kuuluva heimo. Heimon lajeja tavataan kaikista valtameristä.

Lajit ja anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaisimmat sukakampeloiden heimoon kuuluvien lajien fossiilit on ajoitettu mioseenikaudelle. Heimoon kuuluu 16 sukua ja lähteestä riippuen 86–105 lajia. Heimon monofyleettisyys on osittain kyseenalainen. Kooltaan heimon kalat ovat 14–150 cm pitkiä. Ruumiinmuodoltaan ne ovat soikeita ja litteitä kaloja. Silmät sijaitsevat suurimmalla osalla lajeista vasemmalla kyljellä. Selkä- ja peräevät ovat pikät mutta eivät yhtyneet pyrstöevän kanssa. Selkäevän etuosassa on sukasia. Suu on kookas ja hampaat terävät, kartiomaiset ja suurikokoiset. Väriltään sukakampelat ovat tyypillisesti ruskeita tai harmaita. Evissä ja ruumiissa voi olla tummempia pilkkuja, laikkuja tai silmämäisiä täpliä. Silmätön kylki on väriltään useimmiten vaalea.[1][2][3][4]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sukakampelalajeja tavataan Atlantista, Intian valtamerestä ja Tyynestämerestä lämpimistä ja lauhkeista vesistä. Ne elävät lähellä pohjaa ja usein myös kaivautuneina hiekkaan tai mutaan ja kykenevät myös vaihtamaan väritystään pohjan mukaiseksi. Niitä tavataan aina matalista vesistä yli 200 metrin syvyyteen. Heimon lajien ravintoa ovat pienemmät kalat ja muut eläimet. Varsinkin suurimmat heimon lajeista ovat taloudellisesti merkittäviä ruokakaloja ja niitä myydään tuoreina tai pakastettuina.[1][2][3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Nelson, Joseph S.: Fishes of the world, s. 445. Chichester: John Wiley and Sons, 2006. ISBN 978-0-471-25031-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 08.09.2012). (englanniksi)
  2. a b Family Paralichthyidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 8.9.2012. (englanniksi)
  3. a b Family Paralichthyidae (PDF) FAO. Viitattu 08.09.2012. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
  4. a b Phillip C. Heemstra, Elaine Heemstra: Coastal fishes of Southern Africa, s. 433. NISC (PTY) LTD, 2004. ISBN 978-1-920033-0-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 08.09.2012). (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.