Suippuvuolasmarja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suippuvuolasmarja
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Sapindales
Heimo: Sumakkikasvit Anacardiaceae
Suku: Vuolasmarjat Sorindeia
Laji: madagascariensis
Kaksiosainen nimi

Sorindeia madagascariensis
Thouars ex DC.

Katso myös

  Suippuvuolasmarja Wikispeciesissä
  Suippuvuolasmarja Commonsissa

Suippuvuolasmarja (Sorindeia madagascariensis) on sumakkikasvien (Anacardiaceae) heimoon, vuolasmarjojen (Sorindeia) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on ainavihanta pensas tai pieni, monirunkoinen puu. Suippuvuolasmarja voi kasvaa korkeimmillaan noin 20 metriä korkeaksi. Suippuvuolasmarja on kaksikotinen laji. Sen hedelmät kasvavat riippuvissa ryhmissä ja ovat keltaisia luumarjoja. Hedelmät ovat 1,5–2,5 cm pitkiä ja halkaisijaltaan 0,7–1,3 cm.

Elinympäristö ja levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suippuvuolasmarja kasvaa etenkin jokivarsien metsissä, mutta myös muunlaisissa metsissä. Lajia tavataan tavallisesti alankoalueilta, mutta se voi kasvaa vuoristoissakin aina lähes 2000 metrin korkeuteen asti. Lajia tavataan luonnossa itäisessä trooppisessa Afrikassa Somaliasta Sambiaan ja Mosambikiin ulottuvalla alueella sekä Madagaskarilla.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suippuvuolasmarjan hedelmät ovat syötäviä sellaisenaan ja niitä kerätään luonnosta paikalliseen käyttöön. Hedelmiä myös myydään paikallisilla toreilla. Hedelmien malto on pehmeää ja maku miellyttävän makea, mutta myös hieman hapan. Hedelmistä valmistetaan muun muassa mehua. Suippuvuolasmarjaa ei tavallisesti kasvateta missään, mutta se jätetään yleensä kasvamaan, kun metsää raivataan.

Suippuvuolasmarjan juuria on käytetty perinteisessä lääkinnässä malarian, tuberkuloosin, skistosomiaasin, hakamatojen sekä kuukautiskierron vaivojen hoitoon. Suippuvuolasmarjan, terttusennan, piikkinystylehden ja pajumyrtin juurista keitettyä juomaa on puolestaan käytetty ehkäisemään mielenterveyden ongelmia.

Suippuvuolasmarjasta saadaan hyvää puutavaraa, jota käytetään muun muassa huonekalujen, ovien sekä erilaisten työkalujen ja tarve-esineiden valmistukseen. Suippuvuolasmarjan puuaines on myös hyvää polttopuuta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hills, R.: Sorindeia madagascariensis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. 2021. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 12.9.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]