Suippopyrstösorsa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suippopyrstösorsa
Brown pintail (Anas georgica spinicauda) (4).jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Sorsalinnut Anseriformes
Heimo: Sorsat Anatidae
Suku: Sorsat Anas
Laji: georgica
Kaksiosainen nimi

Anas georgica
Gmelin, 1789

Synonyymit
  • Dafila georgica
Alalajit
  • A. g. georgica Gmelin, 1789
  • A. g. niceforoi Wetmore & Borrero, 1946
  • A. g. spinicauda Vieillot, 1816
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Suippopyrstösorsa Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Suippopyrstösorsa Commonsissa

Suippopyrstösorsa (Anas georgica) on sorsien sukuun kuuluva puolisukeltaja, joka elää Etelä-Amerikassa. Se jaetaan kolmeen alalajiin, joista yksi on kuollut sukupuuttoon.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suippopyrstösorsalla on ruskea pää ja kaula. Nokka on keltainen mustalla kärjellä, ja siinä on musta raita alhaalla keskellä. Pyrstö on ruskehtava ja terävä. Ylempi siipi on harmahtavan ruskea ja toissijaiset siivet mustahkon vihreitä. Suurin osa ruumiista on nahanvärisen ruskeaa vaihtelevankokoisine mustine täplineen. Laji voidaan joskus sekoittaa harmaataviin, mutta se voidaan erottaa nokan keltaisista raidoista, suuremmasta koosta ja taipumuksestaa olla muodostamatta suuria parvia.

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Levinneisyys kattaa suuren osan Etelä-Amerikasta, Falklandinsaaret ja Etelä-Georgian. Pienintä alalajia, Anas georgica georgicaa, on arviolta 1000-1500 paria, ja sitä tavataan ainoastaan Etelä-Georgiassa. A. g. spinicauda on yleinen Etelä-Amerikan mantereella Kolumbian eteläkärjestä etelään ja Falklandinsaarilla, ja sitä on lukumäärältään selvästi yli 100 000. A. g. niceforoin, jota tavattiin ennen Keski-Kolumbiassa, uskotaan kuolleen sukupuuttoon, koska se on havaittu viimeksi vuonna 1952 (ja luonnehdittu 1946). Suippopyrstösorsien elinympäristö ulottuu ylänköjen järviltä ja soilta alankojen järville ja joille ja avoimen maan rannikoille.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pesät tehdään maalle ja peitetään heinällä ja untuvilla. Suippopyrstösorsat piilottavat pesänsä kasvillisuuteen lähelle vettä. Ne munivat neljästä kymmeneen munaa.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Anas georgica IUCN Red List of Threatened Species. Version 2018.2. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 16.2.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]