Suippohuulisarvikuono

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Suippohuulisarvikuono
Black rhino.jpg
Uhanalaisuusluokitus: Äärimmäisen uhanalainen [1]
Äärimmäisen uhanalainen
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Kavioeläimet Perissodactyla
Heimo: Sarvikuonot Rhinocerotidae
Suku: Diceros
Gray, 1821
Laji: bicornis
Kaksiosainen nimi
Diceros bicornis
(Linnaeus, 1758)
Levinneisyyskartta
Leefgebied zwarte neushoorn.JPG
Alalajit [2]
 • D. b. bicornis
 • D. b. brucii
 • D. b. chobiensis
 • D. b. longipes
 • D. b. michaeli
 • D. b. minor
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Suippohuulisarvikuono Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Suippohuulisarvikuono Commonsissa

Suippohuulisarvikuono, aiemmalta nimeltään mustasarvikuono (Diceros bicornis) on äärimmäisen uhanalainen afrikkalainen nisäkäslaji.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suippohuulisarvikuonoja Keniassa.

Suippohuulisarvikuonon hartiakorkeus on 137–180 cm ja ruumiinpituus 2,9–3,75 m. Häntä on lyhyt. Paino on 700–1400 kg. Uros ja naaras ovat samannäköiset. Väriltään pääasiassa harmaa, mutta väri voi vaihdella vaaleanruskeasta tummanruskeaan maaperän mukaan. Sillä on yleensä kaksi sarvea, joskus kolmas pieni, taempi sarvi. Etusarvi on yleensä isompi, pituudeltaan keskimäärin 50 cm, mutta pisin mitattu on ollut 132 cm pitkä.

Suippohuulisarvikuonot ovat ihmistä kohtaan aggressiivisia. Heti jos eläin saa vainun ihmisestä se yleensä lähtee hyökkäämään häntä kohti.

Suippohuulisarvikuonon erottaa leveähuulisarvikuonosta pienempi koko ja pidentynyt, kapea ylähuuli. Suippohuulisarvikuonojen elinikä on noin 30–50 vuotta.

Suippohuulisarvikuonot ovat erittäin likinäköisiä, mutta niillä on kuitenkin erinomainen kuulo- ja hajuaisti.

Suippohuulisarvikuonolla on useita alalajeja, joista yksi, läntisessä Afrikassa elänyt Diceros bicornis longipes, kuoli sukupuuttoon 2000-luvulla[1]. Jotkut suippohuulisarvikuonot sopeutuvat kuivaan hyvin. Eräs suippohuulisarvikuonon alalaji elää Namibin puoliaavikolla[3] Damaramaassa[4][5] jossa kasvaa jonkin verran puita, pensaita ja ruohoa. Somaliassa elävät sarvikuonot kykenevät olemaan juomatta monta viikkoa kerrallaan[6].

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suippohuulisarvikuonojen kantoaika on 15–16 kuukautta, yksi poikanen kerrallaan 2–4 vuoden välein. Vastasyntynyt suippohuulisarvikuonon poikanen painaa vajaat 40 kiloa. Siinä missä aikuisella suippohuulisarvikuonolla on kaksi mahtavaa sarvea, poikasella on vain kyhmyt. Poikanen syö kasviravintoa jo yhden kuukauden iässä, mutta imee 1–2 vuotta. Sukukypsyysikä on 4–5 vuotta, mutta urokset pystyvät kilpailemaan naaraista menestyksekkäästi vasta kymmenen vuoden iässä.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suippohuulisarvikuonoja elää ainoastaan pienillä alueilla Afrikan etelä- ja itäosissa, rajoittuen idässä Somaliaan ja etelässä Etelä-Afrikkaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Emslie, R.: Diceros bicornis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.1. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, www.iucnredlist.org. Viitattu 3.7.2014. (englanniksi)
 2. Wilson, Don E. & Reeder, DeeAnn M. (toim.): Diceros bicornis Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed). 2005. Bucknell University. Viitattu 2.12.2011. (englanniksi)
 3. Desert Rhino & Elephant Expedition - Namibia Safari
 4. Photo Gallery
 5. Reasons why you should visit Namibia
 6. Arvoitukselliset tapahtumat, Francis Hitchkins, Karisto Hämeenlinna 1981, ISBN 951-25-1816-4, alkuteos The World of Mysteries 1978 ,s. 95
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.