Suihkujarru

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Airbus A320:n moottori, jonka suihkujarru on käytössä.

Suihkujarru eli reverssi on lentokoneen moottorin toiminto, jolla sen tuottama työntövoima saadaan käännettyä lentokoneen hidastamiseksi koneen laskeuduttua. Se toimii niin, että moottorista ulos tulevat kaasut ohjataan esimerkiksi erilaisten levyjen avulla eteenpäin, lentokoneen kulkusuuntaa vastaan. Tällöin ne tuottavat negatiivisen työntövoiman tai vähintään kumoavat moottorin tuottaman työntövoiman, jolloin myös moottorin tuottama ilmanvastus hidastaa konetta. Vastaava toiminto voidaan toteuttaa myös potkurikoneessa muuttamalla potkurien lapakulmat negatiiviseksi.

Monet lentokoneet voivat myös peruuttaa suihkujarrun avulla, mutta sitä ei enää nykyään yleensä käytetä peruuttamiseen potkurikalustoa lukuun ottamatta. Esimerkiksi Finnair käytti suihkujarrujen avulla peruuttamista portilta työnnön korvikkeena muun muassa DC-9-laivastossaan ajoittain aina vuosituhannen vaihteeseen saakka. Käytännöstä luopuminen liittyy polttoaineen hintojen nousuun ja käänteisen käyttövirtauksen aiheuttamaan vierasesinevauriovaaraan -- esimerkiksi kiviä tai muuta irtainta ainesta voi osua koneeseen, jos suihkujarrua käytetään pidemmän aikaa. Toisaalta DC-8-koneessa suihkujarruja voitiin käyttää myös ilmassa jarruttamiseen. Joissakin nykysuihkukoneissa (esim.Airbus A380) vain osa moottoreista on varustettu suihkujarruilla, sillä niiden teho on nykymoottoreilla aiempaa pienempi, johtuen niiden aiempaa pienemmästä polttokammion läpivirtauksesta (ohivirtausmoottori). A380:n tapauksessa ilmailuviranomaiset eivät kuitenkaan hyväksyneet suihkujarrujen poisjättämistä, vaikka tätäkin ehdotettiin.[1][2][3][4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Anderson, David F. & Eberhardt, Scott: ”Chapter Four: Airplane Propulsion”, Understanding Flight, s. 131–132. McGraw-Hill, 2010. ISBN 978-0-07-162696-5. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ilmailuun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.