Suho

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kim Jun-myeon
김준면
Suho syyskuussa 2017
Suho syyskuussa 2017
Henkilötiedot
Syntynyt22. toukokuuta 1991 (ikä 29)
Soul, Korean tasavalta
Muusikko
Taiteilijanimi Suho
Laulukielet korea, kiina
Aktiivisena 2012–
Tyylilajit k-pop
Yhtyeet EXO
Levy-yhtiöt SM Entertainment

Kim Junmyeon (hangul: 김준면; s. 22. toukokuuta 1991 Soul), tunnetaan paremmin taitelijanimellä Suho (hangul: 수호, suom. ”suojelija”) on eteläkorelainen laulaja ja näyttelijä. Hän on kiinalais-eteläkorealaisen Exo-yhtyeen johtaja ja vokalisti. Suho julkaisi ensimmäisen soolominialbuminsa Self-Portrait maaliskuussa 2020. Musiikkiuransa lisäksi Suho on näytellyt useamassa draamasarjassa, kuten One Way Trip (2016), The Universe's Star (2017), Rich Man (2018), Middle School Girl A (2018) ja How Are U Bread (2020).

Uran alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kim syntyi Soulissa, Korean tasavallassa 22. toukokuuta 1991. Ollessaan 16-vuotias hän hakeutui harjoittelijaksi tuotantoyhtiö SM Entertainmentiin ja debytoi K-pop-yhtye Exon jäsenenä kuusi vuotta myöhemmin.[1]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Exo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kim julkistettiin Exon kymmenentenä jäsenenä virallisesti 15. helmikuuta 2012, ja yhtye debytoi saman vuoden huhtikuussa. Hän kuuluu yhtyeen koreankieliseen puolikkaaseen (Exo-K), ja hänen koreankielinen artistinimensä Suho tarkoittaa "suojelijaa". Hänen roolinsa yhtyeessä on johtaja.lähde?

Näyttelijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tammikuussa 2015 Kim esiintyi SM Entertainmentin musikaalissa School OZ yhdessä levy-yhtiön jäsenten Changminin, Keyn, Lunan, Xiuminin ja Seulgin kanssa.[2] Lokakuussa 2015 Kim teki elokuvadebyyttinsä esittämällä yhtä päärooleista indie-elokuvassa One Way Trip.lähde?

Kim on lisäksi näytellyt nettidraamassa How Are You Bread, joka julkaistiin vuonna 2017.[3] Samana vuonna Kim näytteli pääroolia MBC:n draama-spesiaalissa The Universe's Star, joka kuului draamatrilogiaan Three Color Fantasy. Kim on tehnyt myös ääniroolin koreankieliseen versioon elokuvasta Joulupukkia pelastamassa.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helmikuussa 2014 Kimistä tuli SBS:n viikoittaisen Inkigayo-musiikkiohjelman vakituinen juontaja yhdessä Exon toisen jäsenen, Baekhyunin, ZE:A:n jäsenen Kwangheen ja näyttelijä Lee Yubin kanssa. Kim ja Baekhyun kuitenkin lopettivat juontamisen Inkigayossa marraskuussa 2014 keskittyäkseen Exon toisen studioalbumin julkaisuun.lähde?

Huhtikuussa 2015 Kim osallistui yhdessä Infiniten Sunggyun, CNBLUE:n Jonghyunin, Super Juniorin Kyuhyunin ja SHINeen Minhon kanssa KBS:n varietee-ohjelmaan Fluttering India.[4]

Heinäkuussa 2016 Kim ja Exon toinen jäsen Chen julkaisivat soundtrack-kappaleen "Beautiful Accident" samannimiseen kiinalaiseen elokuvaan. Hän esittää myös draamasarjan Starlight tunnuskappaleen.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]