Suha Arafat

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Suha Daoud Arafat (arabiaksi: سهى داود عرفات‎), o.s. Suha Daoud Tawil (arabiaksi:سهى داود الطويل, s. 17. heinäkuuta 1963) on palestiinalaishallinnon entisen presidentin Jasser Arafatin puoliso.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suha syntyi Länsirannalla vuonna 1963 kristittyyn perheeseen, joka asui Nablusissa ja myöhemmin Ramallahissa (silloin osa Jordaniaa). Suhan isä Daoud Tawil oli Jaffassa syntynyt ja Oxfordissa koulutettu pankkiiri. Suhan äiti oli Raymonda Hawa Tawil syntynyt Acressa ja oli poliittisesti mukana Palestiinan kysymyksessä. Suha opiskeli tyttökoulussa Beit Haninassa Jerusalemissa ja siirtyi sitten Sorbonnen yliopistoon Pariisiin. Pariisissa hän oli palestiinalaisopiskelijoiden järjestön puheenjohtaja.[1][2]

Suhde Arafatiin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suha tapasi Jasser Arafatin ensimmäistä kertaa vuonna 1985. Kun Arafat oli vierailulla Ranskassa vuonna 1989 Suha oli Arafatin tulkkina. Ennen kuin Arafat lähti hän pyysi Suhaa tulemaan Tunisiin, jossa oli PLO:n päämaja. Suha meni naimisiin Arafatin kanssa 17. heinäkuuta 1990, jolloin hän oli 27- ja Arafat 61-vuotias. Suha on kreikkalaiskatolinen eikä ole kääntynyt islamiin. Suhalla ja Arafatilla on yksi lapsi, tytär Zahwa, joka syntyi 24. heinäkuuta 1995 Neuilly-sur-Seinessä Ranskassa.[1][2] Helmikuussa 2004 Ranskassa alkoi tutkimus, koska Suhan pankkitilille oli tullut iso summa rahaa. Israel väitti rahan tulleen Al-Aksan marttyyrien prikaateilta.lähde?

Arafatin kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Arafat teki kuolemaa Pariisissa olevassa Percyn sairaalassa vuonna 2004 Suha valvoi tämän vuoteen vieressä kun Arafat vajosi koomaan. 8. marraskuuta palestiinalaishallinto saapui tapaamaan Arafatia. Suha aiheutti skandaalin väittämällä palestiinalaishallinnon ”yrittävän haudata Arafatin elävältä”. Jasser Arafat kuoli 11. marraskuuta 2004.[2] Palestiinalaishallinto maksaa Suhalle 10 000 dollaria kuukausittain, joka on tavallaan miehensä eläke. Sunday Times kuitenkin kirjoitti, että hän saa miljoonia dollareita PLO:lta ja elää ylellisesti Pariisin hienostoalueella.lähde?

Suha ja Zahwa muuttivat vuonna 2004 Tunisiaan ja saivat kansalaisuuden. Vuonna 2007 Tunisian hallitus sanoi Suhan kansalaisuuden irti. Mitään syytä ei kerrottu. Al-Jazeera väitti, että Suhalla oli kiistoja eräiden liikemiesten kanssa. Sunday Times kirjoitti entisen presidentti Arafatin varoista, joita pitäisi käyttää hyväntekeväisyyteen. Suha muutti Tunisista Maltalle. Maltalaiset sanomalehdet kirjoittelivat hänen saapumisestaan. Suha asui Libyan suurlähetystössä ennen kuin osti 1,5 miljoonalla dollarilla talon Vallettasta. Libyan johtaja Muammar Gaddafi maksoi talon. Suha kiisti sen olleen poliittista, ja kertoi että Gaddafi oli vain hänen miehensä hyvä ystävä.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Suha Arafat (1963–) Jewish Virtual Library. Viitattu 22.7.2017. (englanniksi)
  2. a b c Profile: Suha Arafat 11.11.2004. BBC. Viitattu 22.7.2017. (englanniksi)