Subarktinen ilmasto

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Subarktinen)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Väritettyinä Köppenin ilmastoluokituksessa subarktiseksi ilmastoksi määritellyt alueet.

Subarktinen ilmasto on Köppenin luokituksessa ilmasto, jossa neljän lämpimimmän kuukauden keskilämpötilat ovat kaikki 10 °C tai alle ja kylmimmän kuukauden keskilämpötila alle 0 °C[1]. Tällöin subarktisella alueella on metsää, viileät kesät ja kylmät talvet.

Ilmastotyyppi vallitsee pohjoisen havumetsävyöhykkeen kylmimmillä alueilla ja sen pohjoispuolella koivuvyöhykkeellä. Subarktisia alueita on muun muassa Grönlannin eteläosassa[2], Siperiassa, Alaskassa ja Kanadassa sekä Pohjois-Suomessa. Subarktinen ilmasto on talvella kylmä tai hyvin kylmä, kuiva ja kesä on lyhyt ja viileä. Yleisemmin voimakkaiden lämpötilanvaihtelujen takia subarktinen ilmasto on mannerilmastojen alalaji.

Subarktisella alueella on laajaa ikiroutaa. Tyypillinen subarktinen puulaji on esimerkiksi Siperiassa kasvava lehtikuusi. Ilmastonmuutoksen vuoksi monilla subarktisen ja arktisen alueen eläimillä elinalueet kaventuvat nyt ja tulevaisuudessa eteläisten kilpailijoiden syrjäyttäessä pohjoiset lajit. Tästä ketun syrjäyttämä naali on tyypillinen esimerkki[3].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Arktisia eläimiä, Bernard Stonehouse, Kirjayhtymä 1980, ISBN 951-26-1779-X, s. 16
  2. Science Nordic: Climate Change draws invasive species to the Arctic (englanniksi) Viitattu 18.7.2018
  3. Polar Biology April 1997, Volume 17, Issue 4, pp 330–336 (englanniksi) Viitattu 28.1.2020

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]