Stromboli (Disney)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Stromboli on vuoden 1940 Pinokkio-elokuvassa esiintyvä fiktiivinen hahmo. Hahmo perustuu Carlo Collodin vuoden 1883 romaanissa Pinokkio esiintyvään Mangiafuocoon. Stromboli on tukevahko ja mustapartainen mustalainen, joka yrittää tienata elantonsa nukke-esityksillä. Stromboli on luonteeltaan helposti suuttuva ja myöhemmin hän paljastui julmaksi ja ahneeksi mieheksi.

Stromboli Pinokkio-elokuvassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa Rehti Repo ja Kimi Keppostin huomaavat julisteen, jossa mainostetaan Strombolin esitystä. Huomattuaan Pinokkion matkalla kouluun he tajuavat Strombolin maksavan nukesta, joka osaa puhua ja liikkua. He kohtaavat Pinokkion ja houkuttelevat hänet Strombolin vaunuun ja myyvät Pinokkion hänelle.

Illalla Stromboli puhuu yleisölleen esitellen heille Pinokkion, elävän nuken, joka osaa liikkua, laulaa ja tanssia ilman naruja. Esityksen alussa Pinokkio kompastuu astuessaan alas rappuja, mistä Stromboli suutahtaa, mutta antaa Pinokkion jatkaa esitystään yleisön ollessa tyytyväinen. Esityksestä tulee menestys ja Stromboli kumartaa yleisölle esityksen loputtua. Stromboli nähdään myöhemmin laskemassa esityksen tuottoja, joka on yli 300 kultakolikkoa.

Stromboli tajuaa Pinokkion hänelle tuoman menestyksen ja suunnittelee rikastuvansa Pinokkion avulla maailmanlaajuisilla esityksillä. Stromboli huomaa yhden väärän rahan, joka osoittautuu metalliseksi esineeksi ja alkaa kiroilla italiaksi, mutta lopetti tajuttuaan Pinokkion kuuntelevan ja antoi esineen hänelle palkkioksi esityksestä. Pinokkio sanoi Strombolille palaavansa isänsä luo ja tulevansa aamulla takaisin, mutta Stromboli alkoi nauraa ja lukitsi Pinokkion häkkiin ja sanoi Pinokkion kuuluvan nyt hänelle ja heidän esiintyvän ympäri maailmaa Pinokkion tienaten hänelle rahaa ja kun Pinokkio on liian vanha esiintymään ja Stromboli on tarpeeksi rikas, hän tekee Pinokkiosta polttopuuta ja heittää kirveen yhteen vanhaan nukkeen Pinokkion kauhuksi.

Pinokkio vaatii Strombolia vapauttamaan hänet, mutta Stromboli vaientaa hänet pysäyttämällä karavaanin ja käskee hänen olla hiljaa ja sadistisesti toivottaa Pinokkiolle hyvää yötä ja lähtee pois nauraen jättäen Pinokkion yksin muiden elottomien nukkejen kanssa karavaanin lähtiessä taas liikkeelle. Myöhemmin Sininen Haltija ja Samu Sirkka onnistuvat vapauttamaan Pinokkion, joka karkaa. Strombolia ei tämän jälkeen enää nähty ja hänen kohtalonsa jäi epäselväksi. Todennäköisesti hän kuitenkin ainakin kiivastui huomatessaan Pinokkion kadonneen.

Hahmon muut esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stromboli esiintyi Mikin klubi -sarjan jaksossa House of Crime, jossa hän riiteli Percival McLeachin kanssa. Stromboli nähtiin myös cameo-roolissa elokuvassa Mikki Hiiren taikajoulu ja jaksossa Mickey vs. Shelby. Stromboli esiintyi myös elokuvassa Geppetto, jossa hän ostaa Pinokkion Geppettolta ja palkkaa Pinokkion elinikäiseksi työntekijäkseen nukketeatteriesityksiinsä. Myöhemmin Sininen Haltija muuttaa Pinokkion oikeaksi pojaksi, jolloin Pinokkiosta tulee hyödytön Strombolille ja hän antaa Pinokkion takaisin Geppettolle. Elokuvassa Strombolia esitti Brent Spiner.

On oletettavaa, että Stromboli on yksi Disneyn pahiksista, joka on karkotettu Isle of the Lostille rangaistuksena teoistaan.