Stop (liikennemerkki)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nykyaikainen Stop-merkki Suomessa

Stop-merkki (pakollinen pysäyttäminen) on liikennemerkki, jolla osoitetaan, että risteykseen tai tielle tuleva ajoneuvo on aina pysäytettävä pysäytysviivan kohdalle. Mikäli merkin kohdalla ei ole pysäytysviivaa, ajoneuvo on pysäytettävä välittömästi ennen risteävää tietä sellaiseen kohtaan, josta on mahdollisimman hyvä näkymä risteävälle tielle. Stop-merkki osoittaa myös, että ajoneuvon on väistettävä ajoneuvoja ja raitiovaunuja, jotka saapuvat risteykseen risteävältä tieltä tai etuajo-oikeutetulta suunnalta. Liikenneympyrässä merkillä osoitetaan, että liikenneympyrään tuleva ajoneuvo on pysäytettävä ja sen on väistettävä liikenneympyrää käyttäviä ajoneuvoja ja raitiovaunuja. Rautatien tasoristeyksessä merkillä osoitetaan, että ajoneuvo on ennen tasoristeyksen ylittämistä pysäytettävä merkin kohdalle.

Stop-merkkiä käytetään usein kärkikolmion asemesta risteyksissä, jotka ovat tienkäyttäjälle haasteellisempia esimerkiksi huonon näkyvyyden taikka väistettävän liikenteen suuren määrän tai korkeiden ajonopeuksien takia.[1]

Vuosina 1957–1971 pakollista pysähtymistä tarkoittava liikennemerkki oli Suomessa niin sanottu ”musta käsi”, kahdeksankulmaisessa liikennemerkissä kärjellään oleva kolmio ja sen sisällä oleva musta kämmenen kuva.[2] Kämmen mukaili liikennepoliisin käyttämää pysähtymistä tarkoittavaa käsimerkkiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kolmasosa ajaa pysähtymättä stop-merkin ohi Liikenneturva. 21.8.2017. Arkistoitu 9.11.2020. Viitattu 2.11.2020.
  2. Wallenius, Miki: Musta käsi -merkki kummittelee yhä, mitä tehdä? Yle Uutiset. 7.2.2013. Viitattu 13.1.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]