Stockmannin Tampereen tavaratalo

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Stockmannin tavaratalo
Tampere
Tampereen Stockmann Hämeenkadun puolelta vuonna 2006 ennen laajennuksen toteutusta.
Tampereen Stockmann Hämeenkadun puolelta vuonna 2006 ennen laajennuksen toteutusta.
Osoite Hämeenkatu 4
33100 Tampere
Sijainti Kyttälä
Koordinaatit 61°29′55.89″N, 23°46′13.56″E
Rakennustyyppi Tavaratalo
Valmistumisvuosi 1981
Käyttäjä Stockmann Oyj
Korkeus 20 metriä[1]
Kerrosluku 9 (joista 2 maan alla, kolme ylintä ei myyntitiloina)
Kerrosala 15 000 m²
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Tampereen Stockmann on Suomen toiseksi vanhin ja myynniltään Helsingin keskustan ja Espoon Tapiolan tavaratalojen jälkeen suurin Stockmann-tavaratalo ja Pirkanmaan suurin tavaratalo.lähde? Se on avattu vuonna 1957. Nykyiselle paikalleen Hämeenkadun Rautatieaseman puoleiseen päähän se muutti vuonna 1981. Tavaratalossa on neljä myyntikerrosta, joista yksi on maan alla; lisäksi toisessa maanalaisessa kerroksessa sijaitsee pysäköintihalli ja neljän myyntikerroksen päällä on kolme kerrosta hallinto- ja muita tiloja. Rakennuksen pinta-ala on 15 000 neliömetriä, joten pinta-alaltaan se on Stockmann-tavarataloista toiseksi suurin Pietarin tavaratalon myymisen jälkeen.[2]

Tavarataloon tehtiin vuonna 2014 laajennus viereisen Tuomiokirkonkadun kävelykadun ylitse kadun toisella puolella olevaan rakennukseen, jonka pohjakerroksessa sijaitsi aiemmin muun muassa muusta Stockmann-tavaratalosta erillään ollut Akateeminen Kirjakauppa. Peruskorjauksen myötä tämä rakennus yhdistettiin tavaratalon päärakennukseen lisäsiivellä, ja samalla luovuttiin erillisestä OneWayn myymälästä Kyttälänkadulla. Laajennuksessa tavaratalon myyntipinta-ala kasvoi 4 000 neliömetrillä.

Tavaratalolla on oma pysäköintilaitos 130 autolle maanpinnan alapuolella, jonka toiminta on ulkoistettu Q-Parkille.[3] Lisäksi peruskorjauksen yhteydessä laajennuspuolelta on hissiyhteys P-Hämppiin.

Tavaratalon tuotevalikoimaa on supistettu ja siirretty muille yrityksille talon sisällä: esimerkiksi elektroniikan myynti on Expertin vastuulla ja lemmikkieläintarvikkeiden ja lelujen myynti on lopetettu kokonaan.

Kerroksittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • -2. kerroksessa on Q-Parkin pysäköintihalli.
  • -1. kerroksessa toimivat Stockmann Herkku ja Alko. Kerroksessa on myös tavaratalon pankkiautomaatti.
  • 1. kerroksessa sijaitsevat kampaamo, kioski, lehdet, kosmetiikka, luontaistuotteet, naisten alusasut ja sukat, naisten asusteet, naisten jalkineet ja Robert's Coffee.
  • 2. kerroksesta löytyvät lasten muoti ja jalkineet, matkalaukut, miesten asusteet, miesten jalkineet, miesten muoti, muotipalvelu, naisten muoti.
  • 3. kerroksessa sijaitsevat Akateeminen Kirjakauppa, Expert, Fazer Café, hää- ja lahjapalvelu, kanta-asiakaspalvelu, keittiö, kattaus, tekstiilit, kodinkoneet, kylpyhuonetekstiilit, lipunmyynti, musiikki, palvelupiste, puutarha, sisustustekstiilit, toimituspalvelu, urheilu, vuodevaatteet ja valuutanvaihto Forex.
  • Ylemmissä kerroksissa 4-7 on hallintotiloja ja erilaisia vuokrattuja tiloja.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stockmannin ensimmäinen "paikallistavaratalo" avattiin vuonna 1957 Tampereen Hämeenkadulle, ja sitä laajennettiin merkittävästi vuonna 1965. Tavaratalo muutti vuonna 1981 Hämeenkadun toiseen päähän. Sitä laajennettiin vuosina 1999–2000, ja se sai muun muassa kokonaisen kerroksen lisää tilaa. Tavaratalo vietti 50-vuotisjuhliaan vuonna 2007. Asiakkaat pääsivät maistelemaan jäätelösoodaa ja nauttimaan esityksistä kävelykadulla 1950-luvun teemalla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Stockmann (html) Emporis. Viitattu 7.3.2016.
  2. Lahnajärvi, Anne: Stockmannin remontti valmis - Onnistuiko se, kerro mielipiteesi! Tamperelainen. 14.11.2014. Viitattu 7.3.2016.
  3. Pysäköinti Q-Parkissa - Tampere Stockmann Q-Park. Viitattu 7.3.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.