Stockmannin Tampereen-tavaratalo

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Stockmannin tavaratalo
Tampere
Tavaratalon julkisivu Hämeenkadun puolelta toukokuussa 2016.
Tavaratalon julkisivu Hämeenkadun puolelta toukokuussa 2016.
Osoite Hämeenkatu 4-6
33100 Tampere
Sijainti Kyttälä
Koordinaatit 61°29′55.89″N, 23°46′13.56″E
Rakennustyyppi Tavaratalo
Valmistumisvuosi 1981
Suunnittelija Antti Tähtinen
Käyttäjä Stockmann Oyj
Korkeus 20 metriä[1]
Kerrosluku 9 (joista 2 maan alla, kolme ylintä ei myyntitiloina)
Kerrosala 15 000 m²
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Tampereen Stockmann on Suomen toiseksi vanhin ja myynniltään Helsingin keskustan ja Espoon Tapiolan tavaratalojen jälkeen suurin Stockmann-tavaratalo ja Pirkanmaan suurin tavaratalo.lähde? Se on avattu vuonna 1957. Nykyiselle paikalleen Hämeenkadun Rautatieaseman puoleiseen päähän se muutti vuonna 1981.

Tavaratalossa on neljä myyntikerrosta, joista yksi on maan alla; lisäksi toisessa maanalaisessa kerroksessa sijaitsee pysäköintihalli ja neljän myyntikerroksen päällä on kolme kerrosta hallinto- ja muita tiloja. Rakennuksen pinta-ala on 15 000 neliömetriä, joten pinta-alaltaan se on Stockmann-tavarataloista toiseksi suurin.[2] Tavarataloon tehtiin vuonna 2014 laajennus viereisen Tuomiokirkonkadun kävelykadun ylitse kadun toisella puolella olevaan rakennukseen, jonka pohjakerroksessa sijaitsi aiemmin muun muassa muusta Stockmann-tavaratalosta erillään ollut Akateeminen Kirjakauppa. Peruskorjauksen myötä tämä rakennus yhdistettiin tavaratalon päärakennukseen lisäsiivellä, ja samalla luovuttiin erillisestä OneWayn myymälästä Kyttälänkadulla. Laajennuksessa tavaratalon myyntipinta-ala kasvoi 4 000 neliömetrillä.

Tavaratalolla on oma pysäköintilaitos 130 autolle maanpinnan alapuolella, jonka toiminta on ulkoistettu Q-Parkille.[3] Lisäksi peruskorjauksen yhteydessä laajennuspuolelta on hissiyhteys P-Hämppiin.

Tavaratalon tuotevalikoimaa on supistettu ja siirretty muille yrityksille talon sisällä: esimerkiksi elektroniikan myynti on Powerin vastuulla ja lemmikkieläintarvikkeiden myynti on lopetettu kokonaan.

Kerroksittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kassalinjastot silloisessa Stockmann Herkussa tavaratalon sulkemisaikaan vuonna 2016.
Tampereen Stockmann-tavaratalon julkisivu Hämeenkadulta kuvattuna vuonna 2006. Kuvassa ei ole kävelykadun yli kulkevaa yhdyssiipeä.ö
Tampereen Stockmann Hämeenkadun puolelta vuonna 2006 ennen laajennuksen toteutusta.
  • -2. kerroksessa on Q-Parkin pysäköintihalli ja pullonpalautuspiste.
  • -1. kerroksessa toimivat Pirkanmaan Osuuskaupan Herkku ja Alko. Kerroksessa on myös tavaratalon pankkiautomaatti.
  • 1. kerroksessa sijaitsevat kampaamo, kosmetiikka, luontaistuotteet, naisten alusasut ja sukat, naisten asusteet, naisten jalkineet ja Robert's Coffee.
  • 2. kerroksesta löytyvät lasten muoti ja jalkineet, matkalaukut, miesten asusteet, miesten jalkineet, miesten muoti, muotipalvelu ja naisten muoti.
  • 3. kerroksessa sijaitsevat Akateeminen Kirjakauppa, Power, Fazer Café, hää- ja lahjapalvelu, kanta-asiakaspalvelu, keittiö, kattaus, tekstiilit, kodinkoneet, kylpyhuonetekstiilit, lipunmyynti, musiikki, palvelupiste, puutarha, sisustustekstiilit, toimituspalvelu, urheilu, vuodevaatteet ja valuutanvaihto Forex.
  • Ylemmissä kerroksissa 4–7 on hallintotiloja ja erilaisia vuokrattuja tiloja, kuten Ålandsbanken kerroksessa 6.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tampereen Stockmann alkuperäisellä paikallaan vuonna 1957.

Stockmannin ensimmäinen "paikallistavaratalo" avattiin vuonna 1957 Tampereen Hämeenkadulle, ja sitä laajennettiin merkittävästi vuonna 1965. Tuolloin tavaratalo sijaitsi Hämeenkadun länsipäässä, nykyistä Sokos-tavarataloa vastapäätä. Tavaratalo muutti vuonna 1981 Hämeenkadun toiseen päähän nykyiselle paikalleen. Sitä laajennettiin vuosina 1999–2000, ja se sai muun muassa kokonaisen kerroksen lisää tilaa. Tavaratalo vietti 50-vuotisjuhliaan vuonna 2007. Asiakkaat pääsivät maistelemaan jäätelösoodaa ja nauttimaan esityksistä kävelykadulla 1950-luvun teemalla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Stockmann (html) Emporis. Viitattu 7.3.2016.
  2. Lahnajärvi, Anne: Stockmannin remontti valmis - Onnistuiko se, kerro mielipiteesi! Tamperelainen. 14.11.2014. Viitattu 7.3.2016.
  3. Pysäköinti Q-Parkissa - Tampere Stockmann Q-Park. Viitattu 7.3.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.