Stheneboia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Stheneboia (m.kreik. Σθενέβοια, lat. Stheneboea), Homeroksen mukaan Anteia (m.kreik. Ἄντεια),[1] oli kreikkalaisessa mytologiassa Lyykian kuninkaan Iobateen tytär. Hänen puolisonsa Proitos oli Argoliin kuningas yhdessä Akrisioksen kanssa, joka piti valtaistuinta Tirynsissä.[2]

Bellerofonin saavuttua Stheneboian miehen luokse hakiessaan sovitusta veljensä murhaan Stheneboia iski häneen silmänsä. Tultuaan torjutuksi hän kertoi kostoksi miehelleen Bellerofonin yrittäneen maata hänet väkisin. Proitos ei kuitenkaan uskaltanut tappaa vierastaan, joten hän lähetti Bellerofonin appensa kuningas Iobateen puheille mukanaan sinetöity viesti, jossa pyydettiin tappamaan sen kantaja. Iobates kuitenkin kestitsi vierastaan vieraanvaraisuussäännösten mukaisesti, ja avattuaan vihdoin kirjeen hän tappamisen sijaan lähetti Bellerofonin mahdottomiin tehtäviin.[3][4][5] Bellerofon kuitenkin selvisi niistä, ja tarinan mukaan Stheneboia teki itsemurhan kuultuaan isänsä antaneen sisarensa tälle vaimoksi[6].

Proitoksella ja Stheneboialla oli kolme tytärtä, Lysippe, Ifinoe ja Ifianassa, ja poika Megapenthes. Vartuttuaan heidän tyttärensä tulivat hulluiksi, mihin syyllinen oli joko Dionysos heidän kieltäydyttyään palvomasta häntä, tai vaihtoehtoisesti Hera kosti, kun he olivat pilkanneet hänen puista kuvaansa. Seurauksena oli Argoksen valtakunnan hallinnan jakaminen Melampuksen ja Biaksen kanssa[7]. On tosin huomattava, että Pausaniaan mukaan vallan jakaminen tapahtui vasta Anaksagoraan aikana, eikä Argoksen naisten hulluutta tässä tapauksessa yksilöity Proitoksen tyttäriin[8].

Apollodoros nimeää Stheneboian isäksi myös Afidaan.[9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Homeros, Ilias 6.156–170 (engl. käännös)
  2. Apollodoros, Bibliotheke ('Kirjasto') 2.2.1 (engl. käännös)
  3. Diodoros Sisilialainen, Bibliotheka historika vi.9 (engl. käännös)
  4. Apollodoros, Bibliotheke ('Kirjasto') 2.3.1 (engl. käännös)
  5. Hesiodos, Gynaikon katalogos ('Naisten luettelo') frag. 7 (engl. käännös)
  6. Hyginus, Fabulae lvii (engl. käännös)
  7. Apollodoros, Bibliotheke ('Kirjasto') 2.2.2 (engl. käännös)
  8. Pausanias: Periegesis tes Hellados ('Kreikan kuvaus') 2.18.4 (engl. käännös)
  9. Apollodoros, Bibliotheke ('Kirjasto') 3.9.1 (engl. käännös)