Koordinaatit: 52°8′N, 7°21′E

Steinfurt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Steinfurt
Burgsteinfurtin linna
Burgsteinfurtin linna
vaakuna
vaakuna

Steinfurt

Koordinaatit: 52°8′N, 7°21′E

Valtio Saksa
Osavaltio Nordrhein-Westfalen
Piirikunta Steinfurtin piirikunta
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 111,7 km²
Korkeus 60 m
Väkiluku (2021) 34 611[1]
 – Väestötiheys 310 as./km²
Postinumero 48565
Suuntanumero(t) 02551, 02552

Steinfurtin sijainti Steinfurtin piirikunnassa. Pienemmässä kuvassa piirikunnan sijainti Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa.

Steinfurt on kaupunki Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa läntisessä Saksassa. Se muodostettiin 1970-luvulla Burgsteinfurtin ja Borghorstin kaupungeista ja se on Steinfurtin piirikunnan hallintokaupunki.

Steinfurt sijaitsee Nordrhein-Westfalenin pohjoisosassa noin 110 kilometriä Düsseldorfista pohjoiskoilliseen ja 25 kilometriä Münsteristä luoteeseen. Etäisyys Hampurista on noin 235 kilometriä lounaaseen, maanteitse noin 290 kilometriä.[2]

Steinfurt on osa historiallista Münsterlandia. Se koostuu Burgsteinfurtista, johon kuuluu Hollich, Sellen ja Veltrup sekä Borghorstista, johon kuuluu Dumte, Wilmsberg ja Ostendorf. Burgsteinfurt ja Borghorst olivat aiemmin itsenäisiä kuntia, ne liitettiin toisiinsa 1975. Burgsteinfurt käsittää nykyisen Steinfurtin pohjoisosan ja Borghorst eteläosan. Kumpainenkin muodostaa oman kaupunkialueensa, ja niiden välissä sijaitsee Bagno-niminen puistoalue.

Steinfurtin nimi palautuu kiviseen rakennelmaan, jota pitkin Aa-joki aikoinaan ylitettiin. Aa on Vechten 46-kilometrinen sivujoki, ja se kuuluu Reinin uomaverkostoon.

Varhaisin asiakirjamaininta asutuksesta nykyisen Burgsteinfurtin alueella on vuodelta 890. Borghorst mainitaan ensi kerran vuonna 968. Burgsteinfurt sai kaupunkioikeudet 1347, Borghorst vasta 1950. Borghorst vaurastui tekstiiliteollisuuden myötä 1800-luvulla. Burgsteinfurt on puolestaan perinteinen hallinto- ja koulukaupunki. Siellä sijaitsee muun muassa Gymnasium Arnoldinum, jonka historia alkaa vuodesta 1588, jolloin perustettiin Hohe Schule zu Burgsteinfurt. Burgsteinfurtissa sijaitsee vesilinna Schloss Burgsteinfurt, jonka historia alkaa 1100-luvulta.[3]

Talous ja liikenne

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Steinfurtissa harjoitetaan edelleen tekstiiliteollisuutta, kaupungissa on myös koneenrakennusta, kemianteollisuutta, puunjalostusta ja olutpanimoita. Oppilaitokset työllistävät runsaasti.[4] Steinfurtin rautatieasema, Bahnhof Steinfurt-Burgsteinfurt, sijaitsee rataosuudella Münster–Enschede. Samalla rataosuudella sijaitsee myös asemat Steinfurt-Borghorst ja Steinfurt-Grottenkamp. Moottoritie BAB 1 kulkee Steinfurtin itäpuolitse ja BAB 31 länsipuolitse. Kaupungin halki kulkee Bundesstraße 54.

  1. Bevölkerungsstand nach Geschlecht - Gemeinden - Monat (ab 2000) Landesdatenbank.nrw.de. Information und Technik Nordrhein-Westfalen Statistisches Landesamt. (saksaksi)
  2. Entfernung von Steinfurt nach_ Luftlinie.org. Viitattu 11.5.2022. (saksaksi)
  3. Stadtgeschichte Steinfurt.de. Kreisstadt Steinfurt. Viitattu 11.5.2022. (saksaksi)
  4. Standortbeschreibung - Strukturen Steinfurt.de. Kreisstadt Steinfurt. Viitattu 11.5.2022. (saksaksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Steinfurt