Stefan Salvatore

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stefan Salvatore
Näyttelijä(t) Paul Wesley
Ensiesiintyminen Vampyyripäiväkirjat jakso Uusi oppilas (1x01)
Viimeinen
esiintyminen
Vampyyripäiväkirjat" jakso "I Was Feeling Epic " (8x16)
Henkilötiedot
Status Kuollut
Sukupuoli Mies
Ikä 17 (fyysisesti)
171 (s. 1. marraskuuta 1846)
Kotipaikka Mystic Falls, Virginia
Asuinpaikka Mystic Falls, Virginia
Kuolinsyy isä ampui, uhrasi itsensä pelastaakseen koko kaupungin asukkaat
Suhteet
Vanhemmat Giuseppe Salvatore ja Lily Salvatore
Sisarukset Damon Salvatore
Puoliso(t) Caroline Forbes
Sisarusten lapset Zach Salvatore
Serkut Joseph Salvatore
Tutut Elena Gilbert (ex-tyttöystävä)
Matt Donovan (ystävä)
Katherine Pierce (ex-tyttöystävä; verivihollinen) Lexi (paras ystävä) Caroline Forbes (vaimo)

Stefan Salvatore on fiktiivinen hahmo TV-sarjassa Vampyyripäiväkirjat. Salvatore on televisiosarjan kertojan, Elena Gilbertin entinen poikaystävä, Damon Salvatoren veli sekä vampyyri.

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stefan syntyi 5. marraskuuta 1846 Mystic Fallsissa Giuseppe Salvatorelle ja tämän vaimolle. Stefan ja hänen isoveljensä Damon olivat ihmiselämässään toistensa parhaat ystävät, kunnes kaksikko rakastui samaan naiseen, Katherine Pierceen, joka lopulta muutti veljekset vampyyreiksi. Stefan vihjasi vahingossa isälleen, että Mystic Fallsissa saattaa olla vampyyreitä, sanoessaan etteivät vampyyrit ehkä ole yhtä pahoja kuin väitetään. Pian Stefanin isä huumasikin hänet rautayrtillä ja Katherinen purressa häntä tämän voimat heikkenivät ja hänet vietiin tuhottavaksi. Damon murtui ja raivostui Stefanille tämän vannottua ettei kertoisi heidän isälleen.

Veljekset päättivät vapauttaa Katherinen, mutta heidät ammuttiin tehtäväänsä suorittaessaan. Seuraavana päivänä Stefan heräsi ja Emily Bennett kertoi hänelle, että molemmat veljekset ovat muuttumaisillaan vampyyreiksi: Katherine oli laittanut heidän juomiinsa vertaan jo viikkojen ajan. Myöhemmin Stefan lähti tapaamaan isäänsä, joka paljasti ampuneensa itse molemmat poikansa. Yrittäessään tappaa Stefanin, hän puukotti vahingossa itsensä. Stefan yritti auttaa, mutta verenhimo sai hänestä otteen ja niinpä isänsä verta maistaessaan hänestä tuli vampyyri. Sen jälkeen Stefan otti mukaansa nuoren tytön, jotta myös Damonista tulisi vampyyri. Vampyyriksi tultuaan Damon vannoi tekevänsä Stefanin elämästä kurjan ikuisuuden. Myöhemmin paljastui, että Damon oli vihainen koska Katherine muutti myös Stefanin.[1]

Ensimmäinen kausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Stefan nähtiin ensimmäisen kerran oppilaana Mystic Falls High Schoolissa. Hän syntyi Mystic Fallsissa ja palasi juuri takaisin kaupunkiin asumaan veljenpoikansa Zachin luo Salvatoren täysihoitolaan. Zach kutsuu Stefania Stefan-sedäksi, vaikka Stefan näyttääkin huomattavasti Zachia nuoremmalta. Stefan tuntee suurta viehätystä Elena Gilbertiä kohtaan, joka näyttää huomattavasti Katherine Pierceltä. Stefan rakastaa Elenaa ja pari seurustelee. Caroline Forbesin mukaan Stefan on tähtimerkiltään Kaksoset ja hänen lempivärinsä on sininen. Kädessään Stefan käyttää sormusta jossa on Lapis lazulia, jonka ansiosta hän voi olla auringonvalossa palamatta, koska noita (Emily Bennett) on noitunut sen. Toisin kuin isoveljensä Damon Salvatore, Stefan ruokkii itsensä eläinverellä. Stefanin paras ystävä oli Lexi, jonka Damon kuitenkin tappoi jaksossa Vanha ystävä.

Lexi mainitsi Stefanin syntymäpäivän olevan ainoa päivä jolloin tämä antaa itsensä tehdä typeryyksi; hän on muun muassa hypännyt alasti Fontana di Treviin ja juonut itsensä humalaan Vapauden patsaan turistikierroksella. Kun Damon tappoi Lexin, Stefan oli raivoissaan ja aikoi tappaa Damonin. Sen sijaan hän antoi Damonille vain varoituksen iskemällä tätä puuvaarnalla, hieman sydämen viereen.

Kun Damon muutti Vicki Donovanin vampyyriksi, Stefan yritti opettaa tälle kyvyn hillitä itseään, muuta Vicki ei onnistunut. Hän pakeni Salvatorien talosta koulun Halloween-juhlaan ja lähes tappoi Elenan ja Jeremyn, jonka vuoksi Stefan tappoi tämän. Stefan auttaa Damonia vapauttamaan Katherinen kirotusta haudasta, mutta paljastuukin, ettei Katherine ole haudassa ja että tämä rakasti aina vain Stefania, joten Damonin sydän särkyy.

Kun haudan vampyyrit vapautuivat, vampyyri nimeltä Frederick yritti tappaa Stefanin ja vangitsi tämän, jolloin Damon, Elena ja Alaric Saltzman pistivät omat henkensä vaaraan pelastaakseen tämän. He saivatkin Stefanin turvaan, mutta Frederick ehti puukottaa Stefania oksalla. Elena tarjosi Stefanille vertaan, jotta tämä selviäisi. Lopulta Stefan tappoi Frederickin. Stefan kuitenkin alkoi janota yhä enemmän ja enemmän ihmisverta ja varastikin verta jopa sairaalan veripankista. Miss Mystic Falls -kilpailun aikana Stefan hyökkäsi yhden kilpailijan, Amberin kimppuun, joi tämän verta ja lähes tappoi tämän. Elena ja Damon lukitsivat Stefanin kellariin saadakseen tämän takaisin normaaliksi.

Stefan tunsi suurta syyllisyyttä kaikista Damonin kanssa tekemistään asioista ja ajatteli Damonin tekemien pahojen asioiden olevan omaa syytään, koska hän aikoinaan pakotti Damonin muuttumaan vampyyriksi. Hän tunsi niin kovaa syyllisyyttä, että otti sormuksensa pois ja aikoi tehdä itsemurhan, kunnes Elena vakuutti hänet hyvyydestään. Kun he palasivat Salvatoren täysihoitolaan, Damon kertoi tälle kaksi asiaa; Damonin teot eivät ole Stefanin syytä ja Damon vihaa yhä Stefania, muttei siksi että tämä pakotti hänet vampyyriksi.

Toinen tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisella kaudella Elena soittaa ensimmäisenä apua Stefanille Katherinen puukotettua Johnia. Sen jälkeen Stefan vahtii Jeremyä Elenan lähtiessä sairaalaan katsomaan miten Caroline voi. Kun Stefan menee Gilbertien talon alakertaan hän näkee "Elenan", joka on oikeasti Katherine. Stefan kuitenkin tajuaa nopeasti että kyseessä ei ole Elena vaan Katherine ja heittää tämän sohvaa päin, jolloin Katherine murtaa Stefanin käden ja pakenee Damonin ja Elenan palatessa.

Myöhemmin Lockwoodien pihamailla, Stefan estää Katherinea tappamasta Bonnieta, jonka jälkeen kaksikko joutuu kovaan riitaan jonka lopuksi Katherine puutkottaa Stefania. Seuraavaksi Stefan saapuu Elenan avuksi Damonin "tapettua" Jeremy. Elena sanoo vihaavansa Damonia eikä Stefan aavistakaan mikä vaara uhkaa kaupunkia. Pian Stefan saa selville, että Carolinesta on tullut vampyyri. Damonin mielestä Caroline pitäisi tuhota, mutta Stefan ja Elena eivät ole samaa mieltä. Caroline toimi hetken aikaa "vakoojana" Katherinelle peläten tätä ja kertoi kaiken mitä Stefan ja Elena tekevät.

Katherine oli suunnitellut vampyyrien kiinni jäämisen 1864 ja että Katherine ei koskaan oikeasti rakastanut Damonia vaan ainoastaan Stefania. Damonin kuullessaan tämän hän menee Elenan luo mutta Elena kertoo myös että rakastaa Stefania eikä häntä. Pillastuessaan Damon taittaa Jeremyltä niskan tappaen tämän, vaikka ei tiennyt että Jeremyllä oli sormus joka herätää tämän henkiin jos jokin yliluonnollinen tappaa hänet.

Mutta Katherine ei ollut Stefanin takia palannut Mystic Fallsiin vaan kuukiven takia. Ennen Mystic Fallsin naamiaisia Elena kertoo Stefanille että heidän ei pitäisi olla yhdessä sen jälkeen kun Katherine oli saanut Jennan, Elenan tädin, puukottamaan itseään. Elena ei mennyt tanssiaisiin mutta Katherine menee ja esiintyy Elenana. Damon, Stefan, Jeremy, Bonnie ja Caroline ovat tehneet suunnitelman tappaa Katherine naamiaisissa. Caroline sai Katherinen houkuteltua huoneeseen jonka ovessa on sinetti jolloin vampyyrit pääsevät sisään mutta eivät ulos. Stefan ja Damon olivat myös huoneessa mutta kun he loukkasivat häntä Jeremy juoksi kertomaan heille että kaikki vammat mitä teette Katherinelle tapahtuu myös Elenalle. Katherinen puolella oli myös noita joka oli "linkittänyt" Katherinen ja Elenaan. Noita (Lucy) oli Katherinelle velkaa siitä että tämä oli pelastanut hänen hengen ja sen takia Lucyn piti auttaa hankkia kuukivi hänelle. Lucy sai Bonnien antamaan kuukiven tälle ja meni viemään sitä Katherinelle. Annettuaan sen Katherinelle hän ei olisi hänelle enää mitää velkaa joten Lucy katkaisi yhteyden Katherinen ja Elenan välillä ja lumosi kiven, jolloin kun hän antoi kiven Katherinelle hän menetti tajuntansa. Stefan ja Damon veivät Katherinen paikkaan jossa hänen piti olla iha alussa: hatakammioon josta Katherine ei pääsisi ulos. Jakson Masquerade lopussa Katherine huutaa Damonille että Elena on vaarassa, ja Damon kertoo että hän suojelee Elenaa.

Kuukivi sinetöi auringon ja kuun kirouksen vampyyreija ja ihmissusia vastaan. Jotta auringon kirous purettaisiin siihen tarvitaan ihmissusi, vampyyri ja Petrova kaksoisolento (Elena). Katherine halusi murtaa kirouksen jotta Klaus (yksi ensimmäistä vampyyreista) ei olisi vihainen hänelle siitä että hän tappoi itsensä muuttuen vampyyriksi 1492, jolloin hänestä ei olisi hyötyä enää. Katherine oli paennut siitä asti Klausia ja muita vampyyreja jotka tahtoivat kostaa hänelle -Katherine paljasti kaiken Elenalle ja Stefanille ollessaan hautakammiossa. Mutta kuukivi oli yhä Katherinellä hautakammiossa ja Damon ja Stefan tarvitsevat sen takaisin. Bonnie tekee tuhkan, joka halvaannuttaa Katherinen hetkeksi ja sen jälkeen kun hän on saanut sinetin pois hautakammiosta Stefan ja Damon puhaltaisivat sitä Katherinen päälle he hakisivat kuukiven, lähtisivät ja Bonnie laittaisi sinetin takaisin. Mutta ennen kuin he ehtivät edes yrittää Jeremy otti osan tuhkasta ja yritti saada kuukiven yksin. Jeremy ei onnistunut ja Katherine sai hänet kiinni. Stefan sai pelastettua Jeremyn mutta jäi itse hautakammioon.

Yksi ensimmäisestä vampyyreistä, Elijah kuulee Elenasta vampyyrien Rose ja Trevorin avulla, jotka ovat olleet Ensimmäisiltä paossa vuodesta 1492 saakka Katherinen takia. Elijah tappaa Trevorin ja löytää Elenan ja tekee tämän kanssa sopimuksen: Elena jatkaa elämäänsä sellaisenaan ja Elijah odottaa kunnes Klaus tulee ja Elijah tappaa hänet. Mutta Elena pyysi että hän saa Stefanin pois hautakammiosta, joten Elijah ottaa sinetin pois ja Stefan pääsee vapaaksi, mutta ei laita sinettiä takaisin vaan "manipuloi" Katherinen pysymään hautakammiossa, kunnes hän toisin sanoo (Ainoastaan Ensimmäiset vampyyrit pystyvät manipuloimaan muita vampyyreita).

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ihmissuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elena Gilbert[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stefan ihastui välittömästi Elenaan ja ilmottautui myöhemmin Mystic Fallsin High Schooliin tutustuakseen tähän. Lopulta Stefan ja Elena alkoivat lähentyä kunnes Stefanin synkkä puoli tuli esiin, jolloin Elena päätti ettei ole valmis seurustelemaan vampyyrin kanssa. Myöhemmin pari kuitenkin sopi ja tunnustivat rakkautensa toisille

Damon Salvatore[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Damon on Stefanin veli. Veljeksillä oli hyvät välit kunnes heistä tuli vampyyeitä; ennen sarjan ensimmäistä jaksoa he eivät olleet nähneet toisiaan 15 vuoteen. Damon yrittää vihata Stefania, huonolla menestyksellä. Vaikka Damon tekeekin pahoja asioita, hän rakastaa silti veljeään kuten kauden viimeisessä jaksossa todistetaan. Damon tuntee vetoa myös Elenaa kohtaan vaikka ensimmäisessä tuotantokaudessa oli aikeissa satuttaa Elenaa.

Katherine Pierce[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katherine manipuloi Stefania rakastamaan itseään ja juomaan vertaan, mutta Stefan tunsi vapaaehtoisestikin tätä kohtaan jotain: vuonna 1864 Stefan yritti pelastaa Katherinen kahdesti.

Caroline Forbes[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisellä kaudella Stefan ja Caroline eivät juuri toisilleen puhuneet, mutta toisella kaudella Carolinen muuttuessa vampyyriksi Stefan toimii Carolinen mentorina ja opettaa tälle kuinka selviytyä vampyyrina. Stefan kertoo Carolinelle että tämä muistuttaa hänestä hieman Lexiä.

Erikoiskyvyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stefan omaa kaikki tavalliset vampyyrien voimat ja heikkoudet. Hän kuitenkin juo eläinten verta ihmisveren sijaan, joten hänen vampyyrikykynsä ovat heikommat kuin Damonilla, joka juo ihmisverta. Stefan pystyy olemaan aurongonvalossa palamatta lapislatsuli-sormuksensa ansiosta.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]