Stefan Molyneux

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Stefan Molyneux 2014-02-10.jpg

Stefan Molyneux on kanadalainen oikeistolibertaristinen nettiradiojuontaja ja anarkokapitalistiselvennä, joka tunnetaan parhaiten Youtuben videoblogistaan. Moleneux'n Freedomain Radion ympärille kasvanutta yhteisöä ja tähän liittyvää deFoo-projektia on kritisoitu kulttimaisena.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oman kuvauksensa mukaan Molyneux on perustanut ohjelmistoyrityksen ja toiminut useita vuosia teknisenä johtajana. Hän on opiskellut ensin Yorkin yliopistossa kirjallisuutta, historiaa, taloustiedettä ja filosofiaa sekä suorittanut sitten McGillin yliopistossa alemman korkeakoulututkinnon ja valmistunut maisteriksi Toronton yliopistosta (tutkintojen pääaineena historia).

Molyneux'n ylläpitämä Freedomain Radio on katsojarahoitteinen. Osa podcastin materiaalista on jakelussa ilmaiseksi, missä osa on ainoastaan sellaisten seuraajien saatavilla, jotka ovat lahjoittaneet Molyneux'lle vähintään 500 dollaria viimeisen 365 päivän aikana.[1][2] Hän on neuvonut kuulijoitaan, että aikuisten väliset ihmissuhteet ovat vapaaehtoisia, ja että joidenkin henkilöiden kannattaa kokonaan katkaista suhteensa vanhempiinsa. Toimintaa on kritisoitu ja kuvailtu kulttimaiseksi.[3][4] Ontarion psykologeja valvova taho (College of Psychologists of Ontario) totesi käsittelyssään miehensä näkemyksiä tukeneen Molyneux'n psykoterapeuttina työskentelevän vaimon toimineen ammatillisesti väärin. Tämän seurauksena vaimo suostui lopettamaan epäammattimaisen, hyväksyttävästä terapeutti-potilas -suhteesta poikkeavat podcastauksensa nettiradioon ja toimintansa ohjaamisen ammatillisen vertaisarvioinnin avulla.[4]

Molyneux on kirjoitanut useita kirjoja eri aiheista. Kaikki teokset on julkaistu omakustanteina ja niistä suurin osa on ilmaisjakelussa Molyneux'n verkkosivulla.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Freedomain Radion verkkosivu
  2. Freedomain radion verkkosivu
  3. Hilpern, Kate: 'You'll never see me again' The Guardian. 15.11.2008. Viitattu 30.12.2016. (englanniksi)
  4. a b Tu Thanh Ha: How a cyberphilosopher convinced followers to cut off family The Globe and Mail. 12.12.2008. Viitattu 30.12.2016. (englanniksi)
  5. Free Books. Freedomain Radio. Viitattu 9.2.2012. Saatavana: http://freedomainradio.com/FreeBooks.aspx

Linkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Stefan Molyneux.