Stavros Fasoulas

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Stavros Fasoulas oli tunnetuimpia suomalaisia tietokonepelien tekijöitä 1980-luvun lopulla. Hänet tunnetaan etenkin Commodore 64:n pelien Sanxion, Delta ja Quedex suunnittelijana ja toteuttajana. Pelit julkaisi brittiläinen Thalamus-yhtiö.

Sanxion (1986) ja Delta (1987) olivat oman aikansa mittapuulla graafisesti komeita räiskintäpelejä. Ensin mainitussa oli lisäksi erikoispiirteenä kahtia jaettu kuvaruutu, joka mahdollisti tapahtumien esittämisen kahdesta eri kuvakulmasta. Molemmissa peleissä on myös edelleen tietokoneharrastajien piirissä hyvin tunnetut Rob Hubbardin säveltämät musiikit. Peleistä Sanxion oli ensimmäinen suomalaisen tekemä kaupallinen peli.[1] Quedex (1987) oli puolestaan idealtaan omaperäisempi peli, jossa ohjattiin palloa sokkeloissa. Fasoulaksen pelit saivat hyvän vastaanoton myös ulkomailla, mutta lupaavasti alkanut ura pelintekijänä tyssäsi, kun hän lähti armeijaan.

1990-luvulla Fasoulas teki Amigalle Pelit-lehdessä hyvät arviot saaneen, hieman Bubble Bobblea muistuttavan, pelin nimeltä Galactic. Sille ei löytynyt kuitenkaan julkaisijaa, ja se julkaistiin lopulta jouluisilla grafiikoilla koristeltuna hieman keskeneräisenä versiona englantilaisen The One tietokonelehden vuoden 1993 joulukuun numeron kylkiäislahjana.

Fasoulas perusti Ilari Kuittisen kanssa Terramarque-pelitalon, joka tunnetaan nykyään nimellä Housemarque. Hän osallistui Elfmania (1994) pelin kehittämiseen, vaikkei häntä mainita pelin tekijälistassa [2] ja suunnitteli vuodesta 1991 alkaen peliä nimeltä P.I.D. - Private Investigator Dollarally, jonka julkaisija Renegade päätti haudata vuonna 1994 Amigan pelien kysynnän hiipumisen myötä. Pelin demoversiokin katosi jäljettömiin, mutta sen on sanottu muistuttaneen jossain määrin myöhempää Grand Theft Auto sarjaa sekä vanhempaa Spy Hunteria. Pelin tekemistä Amigan sijaan Playstation-konsolille pohdittiin, mutta tästäkin luovuttiin.[3]

Fasoulas on elänyt myöhemmin esimerkiksi San Franciscossa pysytellen väitetysti erossa tietokoneista, ollen jopa ilman sähköpostiosoitetta. [4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomen Pelikehittäjät Ry - Suomen pelialan historiikki (v1986)
  2. http://hol.abime.net/2832 Hall of Light -amiga, web-sivusto, 1.11.2013
  3. http://hol.abime.net/5568 Hall of Light -amiga, web-sivusto, 1.11.2013
  4. Thalamus History

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]